Από τα πιο
σπάνια πια και πολύ ξεχωριστά λικέρ, που έφτιαχναν παλιότερα οι νοικοκυρές, με
βατόμουρα που μάζευαν στους αγρούς.
Σήμερα πολύ
λίγοι είναι αυτοί που το ξέρουν και ακόμη λιγότεροι αυτοί που το φτιάχνουν. Όσοι
δεν το ξέρετε δοκιμάστε το, αξίζει τον κόπο!
Λικέρ
βατόμουρο (blackberry)
• 600 γραμ. βατόμουρα
• 700 ml. τσίπουρο ή ούζο
• 100 γραμ. ζάχαρη
• 1 ξύλο κανέλλας (προαιρετικά)
Για το σιρόπι
• 350 γραμ. ζάχαρη
• 300 ml. νερό
• χυμό από ½ λεμόνι
Εκτέλεση
Χρησιμοποιώντας γάντια, μαζέυουμε βατόμουρα, όχι όμως πολύ ώριμα, γιατί θα λιώσουν. Τα πλένουνε πάρα πολύ καλά και τα βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίξουν τελείως. | |
Τα βάζουμε σε καθαρό και στεγνό, γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς. | |
Ρίχνουμε τα 100 γραμμάρια ζάχαρη, βάζουμε την κανέλλα (αν θέλουμε) και απογεμίζουμε με το τσίπουρο. Ανακινούμε λίγο το βάζο και το αφήνουμε στον ήλιο για 25 - 30 μέρες. Τις πρώτες μέρες, το κουνάμε ελαφρά καθημερινά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, κι έπειτα μία - δυο φορές την εβδομάδα. | |
Μετά από 30 μέρες περίπου, (ανάλογα την ένταση του ήλιου), είμαστε έτοιμοι για το επόμενο στάδιο. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, την ζάχαρη με το νερό και τα βράζουμε για 3'- 4' λεπτά, από την ώρα που θα πάρει βράση. Ένα λεπτό πριν το τέλος, ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι μας να κρυώσει τελείως. | |
Σουρώνουμε το ποτό μαζί με τα βατόμουρα, σε σουρωτήρι που έχουμε τοποθετήσει ένα διπλωμένο πανί και έπειτα με το πανί τα σφίγγουμε για να πάρουμε όσο πιο πολύ χυμό γίνεται. Έπειτα το σουρώνουμε πάλι, τουλάχιστον δύο φορές, χρησιμοποιώντας βαμβάκι ή φίλτρο του καφέ, για να είμαστε σίγουροι ότι έχουν απομακρυνθεί όλα τα υπολείμματα. | |
Βάζουμε ξανά στο βάζο το ποτό, προσθέτουμε το κρύο σιρόπι, κλείνουμε το βάζο και το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για άλλες 4 - 5 μέρες, ανακινώντας το τρεις - τέσσερις φορές. Όταν το λικέρ μας είναι έτοιμο, το σουρώνουμε άλλη μία φορά αν χρειάζεται, και το απολαμβάνουμε σκέτο ή με πάγο. http://faghta-giagias.blogspot.com/2013/11/blackberry.html |