Κλίμα "Σιβηρίας" στην συνάντηση Α.Σαμαρά με Β.Πούτιν λόγω Ουκρανίας & Κάντα

"Πάγο" έβαλε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, σε όλα τα επίπεδα. Τόσο στα καθαρά ελληνορωσικά όσο και σε αυτά που αφορούν τις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ, αφού η συνάντηση γίνεται με την Ελλάδα προεδρεύουσα της Ευρώπης. Για την Ουκρανία ο Β.Πούτιν ήταν σαφής: Υπάρχει νόμιμα εκλεγμένη δημοκρατική κυβέρνηση και οποιαδήποτε προσπάθεια ανατροπής της με εμπλοκή της ΕΕ συνεπάγεται σε παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας και ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για καταστάσεις στην Ευρώπη που δεν συμφέρουν πάνω απ'όλα την ΕΕ....


Τυπικός, αν όχι ψυχρός, στην μεταξύ τους συνάντηση, σχεδόν 2 χρόνια μετά την τελευταία συνάντησή τους στην Μόσχα, ο Β.Πούτιν έχει πλέον κατανοήσει ότι ο Α.Σαμαράς δεν είναι ο άνθρωπος που θα δώσει ώθηση στις ελληνορωσικές σχέσεις αφού επέλεξε τον ρόλο του διαχειριστή της τρόικα και όχι της προώθησης των καθαρών ελληνικών συμφερόντων.
"Σπάζοντας" το πρωτόκολλο πριν από δύο χρόνια ο Β.Πούτιν αν και πρωθυπουργός της Ρωσίας δέχθηκε να συναντήσει τον Α.Σαμαρά πιστεύοντας τον Κ.Καραμανλή που είχε κλείσει το ραντεβού, ότι "Ο Αντώνης μπορεί να γίνει ένας ειλικρινής συνομιλητής σας και να αναπτύξει τις σχέσεις των δύο χωρών".
Όλα έγιναν αντίθετα...
Έχοντας φτάσει στο ναδίρ οι ελληνορωσικές σχέσεις μετά το φιάσκο σε ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ κατην δήλωση τον περασμένο καλοκαίρι του Β.Πούτιν περί χώρας προβληματικής για επενδύσεις, έγινε προσπάθεια βελτίωσής τους με την υπογραφή της ελληνορωσικής αμυντικής συμφωνίας μεταξύ του Δ..Αβραμόπουλου και του Σ.Σοϊγκού, αλλά και την βολή των S-300PMU1 στις 13 Δεκεμβρίου στην Κρήτη και αμέσως μετά ήρθε το θέμα Κάντα για να ρίξει πάλι βαριά την σκιά του στις ελληνορωσικές σχέσεις.
Και προς απόδειξη του δυσμενούς αυτού κλίματος για τον Α. Σαμαρά που επικράτησε στη συνάντηση, και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο Ρώσος πρόεδρος εκφράζοντας την δυσφορία του για τη φιλογερμανική τάση της κυβέρνησης είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό:"Σε κάποια πράγματα είμαι ή εγώ η η Μέρκελ και ο Ομπάμα".
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Β.Πούτιν δέχθηκε και πάλι πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλέδα (σχετική επιστολή του Κ.Παπούλια επέδωσε ο Α.Σαμαράς στον Ρώσο πρόεδρο) αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα δεχθεί να ανταποκριθεί και σε αυτή την τρίτη κατά σειρά πρόσκληση. Πιθανότερο είναι να αποδεχθεί την πρόσκληση του δημάρχου της Σπάρτης και να επισκεφθεί την πόλη και τους τάφους των Παλαιολόγων.
Χθες ο στενός συνεργάτης του Β.Πούτιν και ισχυρός άνδρας της ρωσικής πολεμικής βιομηχανίας Ανατόλι Ισάικιν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Κόμμερσαντ" δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφιβολίας για το πώς βλέπει το Κρεμίνο την υπόθεση Κάντα (θεωρούν ότι από πίσω βρίσκονται οι Αμερικανοί) σε ότι αφορά τα όσα είπε για τις αγορές των ρωσικών συστημάτων OSA/AK και Κornet-E:
"Οποιαδήποτε αναφορά για εμπλοκή της εταιρείας μας σε αυτά τα σκάνδαλα που δήθεν συνδέονται με τη διαφθορά κρατικών αξιωματούχων, φυσικά και κάνουν κακό στην εικόνα όχι μόνο της εταιρίας αλλά και στην εικόνα ολόκληρης της Ρωσίας. Τα σκάνδαλα αυτά δεν είναι τωρινά και εμφανίζονται από καιρού σε καιρό, ακολουθώντας κάθε φορά ένα συγκεκριμένο μοτίβο.
Όταν διαπιστωθεί ότι υπάρχει σημαντική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και μίας ΝΑΤΟικής χώρας στον τομέα της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας μια τέτοια αντίδραση είναι πάντα αναμενόμενη.
Με τον τρόπο αυτό προσπαθούν να εμφανίσουν τους ρωσικούς εξαγωγικούς φορείς ότι εμπλέκονται σε διάφορα σκάνδαλα.
Αυτό είναι κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα του ανταγωνισμού της αγοράς.
Έχουν προσπαθήσει και παλαιότερα και πιστεύω ότι το ίδιο συμβαίνει. Ξεχνούν ότι oi συγκεκριμένες συμβάσεις πώλησης ρωσικού υλικού ήσαν καθαρά διακρατικές και με απόλυτη διαφάνεια.
Πιο πρόσφατα, αναλάβαμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να προετοιμάσει για βολή το σύστημα S-300, η οποία κατέληξε στο να αποδειχθεί η αξιοπιστία του συστήματος καθώς κατά την βολή που ακολούθησε χρειάσθηκε ένα και μόνο βλήμα για να καταρριφθεί ο στόχος. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το σύστημα δεν λειτούργησε για 15 χρόνια.
Παρατηρώντας κανείς τα γεγονότα διαπιστώνει ότι την επόμενη ημέρα της ιστορικής αυτής επιτυχίας των S-300 εμφανίσθηκαν στον Τύπο αναφορές για εμπλοκή ρωσικών εταιριών σε σκάνδαλα διαφθοράς στην Ελλάδα.
Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι όλα αυτά μεθοδεύονται από τις δυνάμεις εκείνες που θέλουν την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο αδελφών λαών και ουδόλως τους αφορά η συνεργασία στα πλαίσια της αμοιβαίας ισότητας και της ανάπτυξης φιλικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας". 
Το τμήμα της συνέντευξης σε ότι αφορά τα ελληνικά θέματα μπορείτε να το διαβάσετε εδώ/
Ολόκληρη η συνέντευξη στα ρωσικά μπορείτε να την βρείτε εδώ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου