Κατά αυτής της νοσηρής καταστάσεως του γαστρικού σωλήνα και της δηλητηριάσεως του σώματος από αυτή, εφαρμόζω από χρόνια με πολλή επιτυχία τη δίαιτα με χυλό σίτου, η οποία ωφελεί για τους εξής λόγους:
Με τον χυλό
σίτου τρέφεται ο οργανισμός χωρίς να κουράζονται τα πεπτικά όργανα. Χωνεύεται
και απορροφάται από το στομάχι και τα έντερα χωρίς να γίνουν πολλές
περισταλτικές κινήσεις.
Οι άρρωστοι
αισθάνονται με την τροφή αυτή ελαφρότητα κατά την πέψη.
Ο χυλός
εύπεπτος, όπως είναι διηθούμενος στον γαστρικό σωλήνα συντελεί όπως δια της
χολής και των εντερικών υγρών γίνεται διάλυσης των επικολλημένων αναφομοίωτων
ουσιών στα έντερα, οι οποίες βγαίνουν με τις κενώσεις και με τις εκκρίσεις.
Δια
υγροσκοπικής επιδράσεως του χυλοσίτου αυτοκαθαρίζεται ο γαστρεντερικός σωλήνας
και οι εντερικοί έλικες, επανακτούν την φυσιολογική λειτουργικότητα, την
περισταλτικότητά τους, γιατρευόμενοι ριζικώς.
Ως εκ
τούτου η χυλοσιτοδίαιτα αποδεικνύεται για τις γαστρικές ασθένειες ουσιαστικής,
βέβαιης ωφελείας φάρμακο.
Σε πολλούς,
γαστροπαθείς αρρώστους παρατήρησα διά της κλινικής εξετάσεως ότι τα έντερα και
ιδίως το παχύ έντερο, ένεκα του επικολλημένου πουρί, έχουν πρηξίματα και
σκληρίες επώδυνες. Με τον χυλό σίτου ως τροφή η συχνή αυτή πάθηση υποχωρεί.
Γιατί με αυτή την δίαιτα, η παλαιά επικολλημένη ακαθαρσία λιώνει και βγαίνει με
τις κενώσεις. Για αυτό τα έντερα ξεπρήζονται, αυτοκαθαρίζονται και η
γαστρίτιδα, η κολίτιδα, που έχουν οι περισσότεροι άρρωστοι, γιατρεύεται
ριζικώς. Με τις κοπρικέςς ακαθαρσίες πέφτουν από τον εντερικό σωλήνα μερικές
φορές βλέννες και πέτσες. Αυτές είναι κομματάκια του εσωτερικού υμένα των
εντέρων, ο οποίος είναι φλογισμένος στις χρόνιες εντεροπάθειες ή σάπιος και για
αυτό αποπίπτει.
Κάποτε οι
βλεννοπέτσες είναι άφθονες, για αυτό και οι θεραπευόμενοι ανησυχούν. Αλλά είναι
παράλογη η στενοχώρια από αυτό. Όταν ο γαστρεντερικός σωλήνας είναι πεπαχυμένος
από άπεπτες ακαθαρσίες, ιδίως στους παχυσάρκους γαστροπαθείς, έντεροκολιτικούς
κλπ. κατά την κάθαρση με χυλοδίαιτα και κλύσματα είναι επόμενο να βγαίνουν
πολλές βλέννες. Δεν είναι αυτή η ασθένεια, όπως νομίζουν οι άρρωστοι, άλλα
αποτέλεσμα της γινόμενης αυτοκαθάρσεως των εντέρων. Αφού πέσουν οι βλεννοπέτσες
και καθαρισθεί καλά το έντερο βγαίνει καινούργιος εσωτερικός υμένας, καθόσον οι
ιστοί του σώματος έχουν εμφύτως την δυνατότητα να αναπαράγονται.
Η γινομένη
αυτή αναπλασία του έσω τοιχώματος των εντέρων αποτελεί τη βάση ριζικής
φυσιοθεραπείας των γαστρεντερικών νόσων. Αυτή η αναπλαστική θεραπεία γίνεται σε
10-20 ημέρες. Στα νεαρά άτομα σε λίγες ημέρες, διότι η ζωτικότης του οργανισμού
των είναι εντονότερη. Στις μεγαλύτερες ηλικίες, όταν η βλεννογόνος ακαθαρσία
στα έντερα είναι αποσκληρυμένη και περισσότερη, η ανατομοφυσιολογική αποκατάσταση
στα έντερα γίνεται βραδύτερα.
Άλλη ωφέλεια
Ο χυλός
σίτου προκαλεί άφθονη διούρηση, σε μερικούς από τις πρώτες ημέρες, σε άλλους
αργότερα. Ενώ οι ενήλικοι βγάζουν συνήθως 1 κιλό ούρα στο 24ωρο, με το χυλό
σίτου αυξάνουν αυτά στο διπλάσιο και τριπλάσιο Μέχρι 3 1/2 κιλά έκκριση στο
24ωρο παρατήρησα. Η αύξησης των ούρων οφείλεται στο ότι οι αφομοιώσεις από τους
ιστούς γίνονται νωρίτερα, συνεπεία της μη απορροφήσεως σηπτικών υλών από τα
έντερα, λόγω της χυλοσιτοδιαίτης
αυτοκαθάρσεως τους. Δια της αφθόνου ουρήσεως βγαίνουν πολλά υγρά, άλατα, και
τοξίνες του σώματος. Ο οργανισμός ξαλαφρώνει από πολλές περιττές ύλες.
Αποτοξινώνεται.
Αποτελεί δε
αυτή γενική αποτοξίνωση, βασική προϋπόθεση για τη θεραπεία όλου του σώματος και
των περισσότερων επί μέρους βλαβών του. Καθοριζομένου του οργανισμού από τις
κατακρατούμενες σε αυτό τοξίνες και άλατα, η αφομοίωση στους ιστούς γίνεται
φυσιολογικότερη. Αυτό είναι συνέπεια της αποτοξινώσεως, τακτοποιούμενης
φυσιολογικώς της λειτουργικότητας των ιστών, οι κατά τόπους βλάβες διαλύονται,
αυτοθεραπεύονται, όλος ο οργανισμός δια
της εμφύτου αναπλαστικής δυνάμεώς του αυτοεξυγιαίνεται.
Γεγονός
είναι ότι γιατρεύθηκαν διά της χυλοσιτοθεραπείας από ετών στη Θεσσαλονίκη, στην
Ελλάδα πολλές χιλιάδες άρρωστοι από ασθένειες του στομάχου, του ήπατος,
εντέρων, νεφρών, αίματος, των σπλάγχνων και ιστών του σώματος, του δέρματος
κλπ.
Από
προσωπική εμπειρία, θεραπεύτηκαν δυο
περιπτώσεις σκωληκοειδίτιδας.
Ακολούθησαν
την χυλοδίαιτα με:
3 πιάτα
χυλό απο αιτάρι την ημέρα και ταυτόχρονα
2 ποτήρια
χυμό φρούτων, όπως και
ωμά φρούτα
εποχής και
3 κούπες,
από μείγμα βοτάνων από αγριμόνιο, χαμομήλι, ρίγανη, μελισσόχορτο και
δενδρολίβανο.
Την τρίτη
ημέρα η φλεγμονή της σκωληκοειδούς αποφύσεως είχε αξαφανιστεί.
Δίαιτα με χυλό σίτου έκαναν και οι
αρχαίοι
Ο
Ιπποκράτης γράφει ότι οι περισσότεροι των ιατρών συνήθιζαν να αναγράφουν κατά
την διαδρομή των οξέων νοσημάτων «πτισάνην κριθών» η οποία ήταν δυο ειδών,
αδιήθητος και διηθημένη.
Και ο
Γαληνός αναφέρει ότι «κριθώδη πτισάνην δι’ οθονίου διηθέοντες διδόασι» δηλ
κριθάρι βρασμένο αφού το στράγγιζαν από τουλπάνι έδιδαν στους άρρωστους το
χυλό. Για την διηθημένη πτισάνη, ήτοι το χυλό χωρίς σπυριά, ιδού τι αναφέρει ο
πατέρας της Ιατρικής.
«Ή πτισάνη
μέν λοιπόν, φρονώ ότι ορθώς προεκρίθη των σιτηρών γευμάτων εν τούτοις τοις
νοσήμασι και επαινώ βεβαίως τούς προκρίναντας ταΰτην. Διότι το γλίσχρασμα αυτής
είνε λεΐον και ομογενές και εύχάριστον και ολισιθηρόν και μετρίως πλαδαρόν και
άδιψον και εΰέκπλυτον και οΰτε στέψιν φέρει ούτε δυσκολίαν έν τη πέψει, ούτε
και άνοιδίσκεται εν τη κοιλία, διότι έχει λάβη κατά τήν εψησιν τήν μεγίστην
διόγκωσιν τήν υπό τής φΰσεως αυτής επιτρεπομένην»
Η αδιήθητος
πτισάνη είναι όπως το γνωστόν κολυβόζωμο, το οποίο παρασκευάζεται στις
οικογενείας όταν κάνουν κόλλυβα για τα μνημόσυνα κτλ. Άλλα ο για θεραπεία χυλός
σίτου διαφέρει από το κολυβόζωμο κατά το ότι δεν έχει καθόλου σπυριά, ούτε
καρύδια ή μύγδαλα κτλ. άλλα μόνο ζάχαρη. Όταν περιέχει τέτοια μη ευκολόπεπτα στοιχεία,
σχηματίζονται κόπρανα, δεν επιτυγχάνεται καλά ο θεραπευτικός σκοπός του να
ξεπλυθεί ο γαστρεντερικός σωλήνας.
Στην
Τουρκία διαδεδομένο είναι το ασιουρέ, το οποίο όμως έχει σπυριά σταριού,
καρύδια σταφίδες κτλ. Στην Αγγλία ανάλογο είναι το πόριτζ, πρωινή λαϊκή τροφή
από σιτάρι βρασμένο και γάλα. Και τα δύο εν σχέση με την παθογένεια που
περιγράφουμε, είναι κατά τινά βαθμό ωφέλιμη τροφή.
Σε πολλά
μέρη από της αρχαίας εποχής συνηθίζεται να τρώγουν σιτάρι βρασμένο, έχει δε ή
τοιαύτη τροφή κάποιαν θρησκευτικό υγιεινή έννοια. Στον Πόντο η δίαιτα αυτή
λέγεται καντουμά, γίνεται ιδία την Σαρακοστή και θεωρείται ότι συντελεί προς
καλυτέρευση της υγείας. Σε άλλα μέρη την παραμονή της πρωτοχρονιάς τρώγουν
σιτάρι βρασμένο. Εις το Μοναστήρι της Μακεδονίας τις πρώτες εβδομάδες της
Μεγάλης Σαρακοστής κατά έθιμο θρησκευτικό τρώγουν σιτάρι βρασμένο.
Βιολογική εξήγηση της θεραπείας
Το σιτάρι
περιέχει: λεύκωμα 13% άμυλο 67% νερό 14% κυτταρίνη 3% άλατα 2% λίπος 1%.
Όταν βράση
το σιτάρι σε νερό, το λεύκωμά του γίνεται κολλοειδής διάλυσης, ευκολότερα
πεπτομένη. Επειδή έχει τούτο μοριακό βάρος μικρότερο άλλων ζωικών λευκωμάτων,
διασπάται ευκόλως εις μικρότερα πεπτίδια, τα οποία ταχέως πέπτονται. Το άμυλο
(C6H10O5)v έχει ειδικό βάρος 1.629 αποτελείται από μικροσκοπικούς στρόγγυλους
κόκκους μεγέθους μεταξύ 0,002-0,004 χιλιοστομέτρων.
Κατά την
βράση οι κόκκοι του από την πρόσληψη νερού διογκώνονται και σπάνε και έτσι
σχηματίζεται ιξώδης μάζα, η αμυλόκολλα, η οποία γρήγορα επίσης πέπτεται,
απορροφάται. Ένεκα τούτων, η παρατηρούμενη κατά την δίαιτα με χυλό σίτου
ελαφρότητα στο στομάχι. Ενώ 4-5 πιάτα τροφή την ημέρα μπαίνει στο πεπτικό
σωλήνα, η αίσθηση βάρους δεν υπάρχει καθόλου. Αυτό είναι η πρώτη αισθητή
ανακούφιση των θεραπευομένων δυσπεπτικών.
Κατά την
Φυσιολογία η εκκρινόμενη από το συκώτι και δια του χοληδόχου πόρου εκχυνομένη
στο έντερο χολή, συντελεί όπως το λίπος διασπάται σε γλυκερίνη, ευδιάλυτο στο
νερό και σε άλλες λιπαρές ουσίες, γινομένας δια περαιτέρω βιοχημικών
επεξεργασιών ευαπορροφήτους. Ο χυλός σίτου επειδή ως τροφή έχει ελαχιστότατο
λίπος, διηθούμενος προς απορρόφηση του στο έσω τοίχωμα των εντέρων, συντελεί
όπως διά της χολής και των πεπτικών υγρών γίνεται διάλυση των λιπαρών ουσιών,
όσες ανάμικτες με άλατα και περιττωματικές ύλες είναι επικολλημένες στο έσω
τοίχωμα των εντέρων, παρεμποδίζουν την απορρόφηση της τροφής.
Όπως στους
σωλήνας της θερμάστρας υπάρχει καπνιά, στους υδροσωλήνας πουρί από άλατα του
νερού, έτσι και στον εντερικό σωλήνα υπάρχει ακαθαρσία, χρονίως επικολλημένη.
Σε αυτή την
ακαθαρσία των εντέρων οφείλονται οι περισσότερες τοπικές και γενικές ασθένειες.
Η Παθολογία δεν δίδει προσοχή, δεν υπολογίζει καν τοιαύτην εν τω εντερικώ
σωλήνα κατάσταση. Μελετώντας μονομερώς τις νόσους σαν ξεχωριστές οντότητες
(υπερχλωρυδρία, υποπεψία κλπ.) ορίζει τη διάγνωση από την τοιαύτην ή τοιαύτην
κλινική εκδήλωση, τούτο ή εκείνο το αποτέλεσμα της νοσήσεως, από το άλφα ή βήτα
εργαστηριακό εύρημα.
—Να δω τη
γλώσσα σου. Γλώσσα λευκωπώς επίχριστος
Αυτή είναι
η σπουδαία παρατήρηση της κλινικής εξετάσεως. Το ότι παρακάτω ο στόμαχος είναι
περισσότερο επίχριστος, τα έντερα έχουν επίχρισμα πυκνότερο και φλογισμένο και
το παχύ έντερο επικάθισμα ακόμη περισσότερο και ακαθαρτότερο, αυτά για τη
Νοσολογία, την Διαγνωστική είναι, ασήμαντα πράγματα.
Έτσι οι
πάσχοντες από υπερχλωρυδρία χρόνια περνούν με σκονάκια σόδας κλπ. χωρίς να
γιατρεύονται ριζικώς. Διότι το αυξημένο υδροχλωρικό οξύ του στομάχου των δεν
είναι η ασθένεια, άλλα το αποτέλεσμα, μία λεπτομερειακή εκδήλωση αυτής.
Οι
πάσχοντες υπερπεψία ή υποπεψία όση δίαιτα και αν κάνουν με όχι τσιγαριστά αλλά
βραστά, με όχι ψωμί αλλά παξιμάδια, δεν γιατρεύονται. Διότι σκληρή τροφή
ερεθίζει το πάσχοντα εσωτερικό υμένα του γαστρικού σωλήνα και ένεκα αυτού η
δυσπεψία τους χρονίζει.
Εάν όμως οι
άρρωστοι αυτοί κάνουν επί τινάς ημέρας δίαιτα με χυλό σίτου, το επικαθισμένο
λίπος και τα άλατα λιώνουν, η εσωτερική επιφάνεια του γαστρεντερικού σωλήνα
καθαρίζεται. Από αυτό και η ταγκίλα και καΐλα που αισθάνονται οι περισσότεροι
άρρωστοι υποχωρεί, χάνεται και η μυρωδιά του στόματος. Διαλυομένης με τον χυλό
σίτου της ακαθαρσίας των εντέρων, ο γαστρικός σωλήνας ξεφλογίζεται. Ένεκα
τούτου παύει η δίψα που έχουν οι περισσότεροι γαστροπαθείς.
Όλοι όσοι
έκαναν την δίαιτα μου ανέφεραν ότι κατά την διάρκεια της δεν θέλουν νερό, το
οποίο σημαίνει ότι η γαστρική φλόγωση χάνεται. Και ενώ δεν πίνουν νερό, έχουν
άφθονα ούρα, δείγμα ότι ο οργανισμός τους αποτοξινώνεται.
Οι
περισταλτικές κινήσεις των εντέρων για την προώθηση της τροφής σε αυτή γίνονται
κατά την Φυσιολογία ως εξής:
Συστελλομένων διαδοχικώς των λείων μυϊκών ινών γίνεται περίσφιγξης κατά
τμήματα του εντέρου, ενώ του παρακάτω τμήματος το τοίχωμα χαλαρώνει. Μετά από
λίγο άλλη μυϊκή συστολή προκαλεί περίσφιγξη και τούτου, προωθούσα την τροφή
προς το επόμενο χαλαρωμένο τμήμα και ούτω καθεξής. Οι ρυθμικές αυτές κινήσεις
γίνονται, επιδράσει του εντερικού νευρικού πλέγματος στο δωδεκαδάκτυλο μετά
σχετικώς μεγάλης ταχύτητος (16-22 κατά πρώτο λεπτό) παρά το παχύ όμως έντερο η
ταχύτης μετριάζεται (1-5 κατά 1').
Όταν
γίνεται η δίαιτα με χυλό σίτου, δεν σχηματίζονται νέα κόπρα, αλλά τουναντίον
διαλύεται από την επίδραση των εντερικών υγρών η επικολλημένη άπεπτη ακάθαρτη
ύλη, σχηματίζονται κατά τις περισφίγξεις ιδίως του παχέους έντερου, τα μικρά
σκληρά σαν κατσικίσια κόπρανα, που βγαίνουν κατά τις πρώτες ημέρες της
διαιτοθεραπείας.
Η
καθαριστική των εντέρων ιδιότητα του χυλού σίτου δύναται να παρομοιαστεί με την
κάθαρση που κάνουν στα εργοστάσια, στις σωληνώσεις των ατμολεβήτων, με διάλυση
πατάτας. Όταν στο έσω τοίχωμα των σωλήνων καθίσει πουρί από τα ανόργανα άλατα
των υδρατμών, οι τεχνίτες διοχετεύουν με έμβολο χυλό πατάτας, δια του οποίου
λιώνουν οι σκουριές των σωλήνων.
Το ίδιο
συμβαίνει με τον χυλό σίτου στον εντερικό σωλήνα. Με την τροφή αυτή αυτοκαθαρίζονται
οι εντερικοί έλικες και επαναλαμβάνουν την κανονική εργασία των περισταλτικών,
των εκκρεμοειδών κινήσεων, προς πέψη και απορρόφηση της τροφής.
Με αυτή την
κάθαρση του γαστρικού σωλήνα καταπολεμούνται ριζικώς τα παράσιτα και τα
πρωτόζωα τα εγκατεστημένα μέσα στα έντερα. Διότι διαλυόμενο το κοπρικό πουρί,
το οποίο εκβάλλεται δια των εντεροκλυσμάτων, τα παράσιτα κλπ. δεν βρίσκουν
πλέον έδαφος κατάλληλο προς ανάπτυξη και χάνονται οριστικώς.
Πηγή: Η θεραπεία με χυλόν σίτου-Αργυρίου
Κούζα, Ιατρού-Θεσσαλονίκη 1955
Φυτική πηγή
Β12. Κομπούχα ή ρετζούβενακ;
Η εσωτερική
χλωρίδα που είναι καταστραμμένη χρειάζεται αντικατάσταση, που και αυτή μπορεί
να προκαλέσει ανισορροπία στο σύστημα. Η λύση του γιαουρτιού δεν θα είναι αποτελεσματική,
γιατί τα περισσότερα αποτελούνται από ένα μόνο στέλεχος βακτηριδίων, που ενώ είναι
αρκετά χρήσιμο
... Ένα πολλών στελεχών
βακτηρίων Ατσιντοφιλους (Acidophilus) είναι καλύτερο.
Πως το φτιάχνω
Υλικά: 1
κούπα σιτάρι (εννοείτε αναποφλοίωτο, οργανικό, ακατέργαστο), 3 κούπες νερό
Διαδικασία:
Το μουλιάζουμε για 48 ώρες
Το μουλιάζουμε για 48 ώρες
Μπορούμε να
χρησιμοποιήσουμε τους ίδιους σπόρους να κάνουμε ένα δεύτερο και τρίτο μούλιασμα, χωρίς να πλένουμε τους σπόρους
ενδιάμεσα.
Αυτές οι
ποσότητες χρειάζονται μούλιασμα μόνο 24 ώρες.
Όπως
καταλαβαίνεται αυτό το αναζωογονητικό είναι
φτηνό, αλλά είναι δυνατόν να σας προσφέρει τα ένζυμα, που μπορούν να
βοηθήσουν να αποκαταστήσετε την εσωτερική σας χλωρίδα…
Η Συνταγή rejuvelac της Anne Wigmore
Πρωτογνώρισα
το Rejuvelac από τους φίλους μου στο κέντρο υγείας Ιπποκράτη στη χρυσή
ακτή της ανατολικής Αυστραλίας, όπου οι καλεσμένοι πίνουν ένα ποτήρι Rejuvelac κάθε μέρα για να βελτιώσουν την
χλωρίδα του εντέρου.
Το Rejuvelac μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σαν
μαγιά για ψωμί sourdoughκαι τυρί από καρύδια και σπόρους.
Υλικά-Φτιάχνουν 2 λίτρα rejuvelac.
1 κούπα
σπόρων σιταριού, από ένα μαγαζί υγιεινής διατροφής (εννοείται βιολογικό)
2 λίτρα
φιλτραρισμένου νερού
2 λίτρων
μακρύ γυάλινο βάζο με καπάκι
Μέθοδος παρασκευής
1.
Ξεβγάλετε το σιτάρι σε νερό για να αφαιρέσετε τη σκόνη και ξένα σώματα.
2. Βάλτε το σιτάρι στο γυάλινο δοχείο. Γεμίστε
το με φιλτραρισμένο νερό και καλύψτε το με λεπτό πανί γάζας που κρατιέται
ασφαλισμένα με ένα ελαστικό λουράκι. (Είναι σημαντικό να εμποδίσετε την είσοδο
των εντόμων). Μουλιάστε για 12 ώρες.
3. Αδειάστε
το μουλιασμένο νερό και ξαναγεμίστε. Τοποθετήστε το δοχείο στο πάγκο της
κουζίνας μακριά από το ηλιακό φως. Δώστε στο δοχείο ένα απαλό στριφογύρισμα,
αλλά όχι ανακάτωμα, κάθε 12 ώρες.
Μόλις ένας
ελαφρύς αφρός σχηματιστεί το Rejuvelac θα είναι έτοιμο για χρήση.
Μπορεί να
πάρει οπουδήποτε από 2-5 ημέρες για να ζυμωθεί το Rejuvelac, εξαρτώμενο από τη θερμοκρασία του
περιβάλλοντος. Σε ζεστό καιρό μπορεί να ζυμωθεί πολύ γρήγορα (γύρω στις 24
ώρες) και είναι δυνατό το Rejuvelac
να βρωμίσει. Το Rejuvelac πρέπει να έχει
μία
ευχάριστη οσμή μαγιάς με γεύση σαν λεμόνι.
4. Όταν το Rejuvelac είναι έτοιμο, μεταγγίστε προσεκτικά
το υγρό σε ένα καθαρό δοχείο και βάλτε το στο ψυγείο. Το ίζημα μπορεί να
χρησιμοποιηθεί για δεύτερη καλλιέργεια.
Ξαναγεμίστε
το δοχείο με φιλτραρισμένο νερό και αφήστε το να ζυμωθεί για 24-36 ώρες
(αναλόγως τη θερμοκρασία περιβάλλοντος).
Μεταγγίστε το Rejuvelac σε ένα καθαρό δοχείο και φυλάξτε το
στο ψυγείο. Πετάξτε τους σπόρους σιταριού και το ίζημα.
Σημείωση:
1. Είναι
δυνατό το Rejuvelac να χαλάσει (όπως συμβαίνει με προβλαστημένους σπόρους και
ίσως για κάθε καλλιέργεια ζύμωσης). Γενικός μπορείς να πεις ότι το Rejuvelac είναι εντάξει από την μυρωδιά και
τη γεύση. Πρέπει να είναι όξινο και με ph λιγότερο από 3.9 .
Είναι καλή
να εξάσκηση να παρατηρείς, μυρίζεις και να γεύεσαι τη καλλιέργεια Rejuvelac ανά διαστήματα για να μάθεις και να
συνηθίσεις τις αλλαγές που επισυμβαίνουν (όπως σε κάθε καλλιέργεια
ζύμωσης). Το Rejuvelac Μπορεί να κρατηθεί στο ψυγείο για
μία εβδομάδα ή και περισσότερο και βαθμιαία θα γλυκάνει με το χρόνο.
2. Όλα τα
βακτηρίδια και οι ζυμομύκητες έχουν βέλτιστη θερμοκρασία επώασης.
Η ψύξη, θα
αναστέλλει την ανάπτυξη ορισμένων οργανισμών, αλλά μπορεί να δώσει μια ευκαιρία
στους άλλους να αναπτυχτούν. Ο ζεστός καιρός και οι υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί
να ενθαρρύνουν την ταχεία ανάπτυξη των παθογόνων οργανισμών, πριν οι ωφέλιμοι
οργανισμοί αρχίσουν να ξεκινούν, οπότε η καλλιέργεια θα μυρίζει άσχημα.
Εάν η
καλλιέργεια σας Rejuvelac χαλάσει, τότε
πετάξτε τη, αποστειρώνεται το βάζο και
περιμένετε για πιο δροσερές καιρικές συνθήκες.
Σε ζεστό
καιρό, είναι εφικτή η μικρή οξύνιση του νερού με λίγο χυμό λεμονιού κατά την
έναρξη της ζύμωσης και έτσι μπορεί να παρέχει ένα περιβάλλον λιγότερο κατάλληλο
σε παθογόνους οργανισμούς.
Πηγή: Anne Wigmores Hippocrates rejuvelac recipe,
http://gateoflight.blogspot.gr/2013/12/blog-post_10.html
http://gateoflight.blogspot.gr/2013/12/blog-post_10.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου