Φωτογραφία: ΡΙΑ-Νόβοστι |
Τα παιδιά βρήκαν μια πρωτότυπη εφαρμογή σε αυτή τη διαδικασία, είπε στη «Φωνή της Ρωσίας» η καθηγήτρια φυσικής των νεαρών εφευρετών από το λύκειο του Νίζνι Νόβγκοροντ Νατάλια Βάργκινα:
Σήμερα υπάρχουν πολλά δημιουργήματα, στα οποία έχουν πειραματικά διευκρινίσει το χαρακτήρα της αλληλεπίδρασης της ακτίνας λέιζερ με το πλεξιγκλάς. Και τα παιδιά αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τα αποτελέσματα αυτού του πειράματος, το οποίο απλά δείχνει ότι μπορεί να γίνονται τρύπες στο πλεξιγκλάς. Όμως το ότι αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την οπτική αποθήκευση δεδομένων είναι δική τους ιδέα.
Τα παιδιά βρήκαν πώς να κωδικοποιούν τα δεδομένα, και τώρα συνεχίζουν να εργάζονται πάνω στο θέμα αυτό, σκέφτονται και άλλα πράγματα, πραγματοποιούν υπολογισμούς, εργαστηριακές μετρήσεις.
Το μέγεθος του μέσου αποθήκευσης δεδομένων που πρότειναν οι μαθητές είναι συγκρίσιμο με ένα χαρτί Α4 πάχους 1 χιλιοστού. Σε ένα παρόμοιο φύλλο μπορεί να γραφτούν δεδομένα της τάξης των 28 Terabytes – 14 φορές παραπάνω απ’ ότι σε ένα σκληρό δίσκο του υπολογιστή. Αυτό το μέσο αποθήκευσης διαθέτει πολλά σημαντικά πλεονεκτήματα, επισημάνει ένας από τους δημιουργούς της εφεύρεσης Νικίτα Τσερνιάντεφ:
Πρώτα απ’ όλα είναι ο όγκος δεδομένων, τα οποία καταγράφονται σε μια μονάδα επιφάνειας. Ο όγκος αυξάνεται χάρη στην αύξηση της πυκνότητας εγγραφής πληροφοριών. Και δεύτερον, είναι η αξιοπιστία. Αυτά είναι τα δύο βασικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα παρόμοια υπάρχοντα μέσα.
Τα παιδιά εργάστηκαν έξι μήνες για την ανάπτυξη της εφεύρεσής τους, ενώ με την τεχνολογία πληροφοριών άρχισαν να ασχολούνται με ενθουσιασμό πριν από τρία χρόνια.
«Όλα ξεκίνησαν πολύ καιρό πριν, στην έβδομη τάξη, όταν αρχίσαμε να συμμετέχουμε στις σχεδιαστικές δραστηριότητες του σχολείου», επισήμανε ο 16χρονος Νικίτα, για την ηλικία του οποίου μερικά χρόνια όντως είναι πολύς καιρός:
Θα παρουσιάσουμε το σχέδιο στο συνέδριο «Ανοικτές καινοτομίες» στη Μόσχα. Επίσης θέλουμε να λάβουμε μέρος στο διαγωνισμό «ΡΟΣΤ» (Ρωσία-Υπευθυνότητα-Στρατηγική-Τεχνολογίες) στο Νίζνι Νόβγκοροντ. Θα μας δώσει τη δυνατότητα να πάμε στη συνέχεια στο διαγωνισμό επιστημονικών και μηχανικών σχεδίων IntelISEF (IntelInternationalScienceandEngineeringFair) στις ΗΠΑ.
Το σχέδιο των Ρώσων μαθητών από το Νίζνι Νόβγκοροντ προκάλεσε το ενδιαφέρον της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών: δοκιμάστηκε πειραματικά στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Φυσικής της ΡΑΕ. Τώρα τα παιδιά αναπτύσσουν τη συσκευή.
Σύμφωνα με τους νεαρούς εφευρέτες, «η προθεσμία είναι εντός δυο-τριών εβδομάδων». Το νέο μέσο αποθήκευσης δεδομένων, όπως επισημάνουν τα παιδιά, δεν προορίζεται για απλούς χρήστες αλλά για μεγάλες εταιρείες που έχουν να κάνουν με μεγάλο όγκο δεδομένων.
* Η άποψη της Σύνταξης μπορεί να μη συμπίπτει με την άποψη του/της αρθρογράφου.
Γιελένα Κοβάτσιτς
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο: http://greek.ruvr.ru/2014_01_06/258314240/