Η παράδοση
στην υπηρεσία της ομορφιάς και της υγείας σου!Το παστέλι, παραδοσιακό γλυκό της
χώρας μας, είναι η καλύτερη επιλογή γλυκού για εκείνες τις δύσκολες ημέρες του
μήνα που αναζητάς μανιωδώς κάτι γλυκό να φας. Ο λόγος που κάνει το παστέλι να
ξεχωρίζει σε σχέση με όλα τα άλλα γλυκά είναι τα 2 βασικά συστατικά που
περιέχει, το μέλι και το σουσάμι που το κάνουν εξαιρετική πηγή ενέργειας για
τον οργανισμό...
Το παστέλι
είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά οξέα που προστατεύουν την καρδιά, πρωτεΐνες
φυτικής προέλευσης, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, μέταλλα και βιταμίνες, κυρίως Ε
που περιποιείται τα μαλλιά και το δέρμα. Το παστέλι δεν περιέχει νάτριο,
αντιθέτως με τα περισσότερα γλυκά σνακ (του εμπορίου), ενώ τα πλούσια
αντιοξειδωτικά του συστατικά καθαρίζουν και αποτοξινώνουν τον οργανισμό.
Και αν
φοβάσαι για τη διατροφή σου, μάθε ότι ένα μέτριο κομμάτι παστελιού, περίπου 50
γραμμαρίων, μπορεί να περιέχει 300 θερμίδες μεν, αλλά θα ενεργοποιήσει τον
μεταβολισμό σου, θα σου χαρίσει ενέργεια και θα ικανοποιήσει με τον πιο υγιεινό
τρόπο τις «γλυκές» σου λιγούρες.
1 Συνταγή
Υλικά
½ κιλό μέλι
½ φλιτζάνι
ζάχαρη
½ κιλό
φιστίκι ανάλατο, καβουρδισμένο και καθαρισμένο
½ κιλό
σουσάμι ψημένο
Εκτέλεση
Σε βαθύ
τηγάνι ρίχνω το μέλι και τη ζάχαρη.
Μόλις λιώσουν και ενωθούν, αρχίζοντας να
βγάζουν φουσκάλες,
Ρίχνω το φιστίκι, το σουσάμι και ανακατεύω μέχρι να αρχίσουν
όλα τα υλικά μου να μελώνουν και να δένουν.
Παίρνω κομματάκια πολύ μικρά και τα
ρίχνω σε ένα ποτήρι παγωμένο νερό. Αν η μάζα αυτή μείνει ενωμένη σημαίνει ότι
το παστέλι μου έγινε. Απλώνω το μείγμα σε ένα ταψί με λαδόκολλα και το ισιώνω
για να πάρει το πάχος που θέλω.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο ξηρό καρπό
θέλουμε.
Για τα παιδιά καλύτερα είναι το σκέτο.
Οι αναλογίες των ξηρών καρπών
που θα χρησιμοποιήσουμε είναι περίπου αυτές που αναφέρω στα υλικά. ( http://lopis-place.blogspot.gr/)
2 Συνταγή
Ας δούμε τι χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε 20 κομμάτια μεγέθους περίπου 8 x 8 cm το κάθε ένα:
Σκληρό παστέλι
500 γρ μέλι
500 γρ σουσάμι με την φλούδα του (να μην είναι αποφλοιωμένο)
φλούδα από ένα μέτριο λεμόνι
1 φλιτζανάκι του καφέ ανθόνερο + λίγο ακόμη
για να βρέξουμε τα χέρια μας
μαλακό παστέλι
αυξάνεται η αναλογία μόνο στο μέλι και γίνεται 750 γρ.
τα άλλα υλικά παραμένουν τα ίδια.
Το φτιάχνουμε:
500 γρ μέλι
500 γρ σουσάμι με την φλούδα του (να μην είναι αποφλοιωμένο)
φλούδα από ένα μέτριο λεμόνι
1 φλιτζανάκι του καφέ ανθόνερο + λίγο ακόμη
για να βρέξουμε τα χέρια μας
μαλακό παστέλι
αυξάνεται η αναλογία μόνο στο μέλι και γίνεται 750 γρ.
τα άλλα υλικά παραμένουν τα ίδια.
Το φτιάχνουμε:
- Βάζουμε το μισό σουσάμι σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά και το καβουρδίζουμε για περίπου 5 λεπτά.
- Ανακατεύουμε συνέχεια με προσοχή γιατί μπορεί πολύ εύκολα να μας καεί. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με την υπόλοιπη ποσότητα.
- Εάν θέλουμε μπορούμε να το καβουρδίσουμε και στον φούρνο, αλλά θέλει ακόμη μεγαλύτερη προσοχή γιατί το σουσάμι λόγω της περιεκτικότητας του σε λάδι καίγεται πολύ εύκολα.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μέλι με την φλούδα του λεμονιού και την τοποθετούμε στην φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία. Στην πορεία του βρασμού θα χρειαστεί να ξαφρίσουμε.
- Μόλις αρχίσει να κάνει φουσκάλες –μετά από 5 λεπτά περίπου – ρίχνουμε το καβουρδισμένο σουσάμι και ανακατεύουμε συνεχώς.
- Όταν το μίγμα αρχίσει να πήζει (μετά από 8-10 λεπτά) και έχουμε δυσκολία στο ανακάτεμα είναι έτοιμο.!!
Στην περίπτωση που θα κάνουμε το μαλακό παστέλι, πρέπει να βράσουμε το μίγμα 1-2 λεπτά λιγότερο.
Στρώνουμε στο ταψί του φούρνου χαρτί ψησίματος και το βρέχουμε με το ένα φλιτζανάκι ανθόνερο. Μην ανησυχήσετε που θα δείτε το χαρτί να κολυμπά στο ανθόνερο, θα απορροφηθεί όλο από το παστέλι.
Αφαιρούμε από το μίγμα την φλούδα του λεμονιού και ρίχνουμε στο ταψί το μίγμα. Με ένα μικρό πλάστη πολύ καλά βρεγμένο, στρώνουμε το παστέλι ώστε να το πάχος του να είναι περίπου 1 cm.Προσπαθήστε να μην έρθουν τα χέρια σας σε επαφή με το μίγμα γιατί μπορούμε πολύ εύκολα να καούμε -το μέλι κάνει πολύ άσχημο κάψιμο και κολλάει στο δέρμα (είμαι βλέπετε παθούσα και για αυτό.... σας κρούω τον κώδωνα του κινδύνου!!!).
Όταν κρυώσει λίγο βρέχουμε με πολύ ανθόνερο τα χέρια μας και του δίνουμε ακριβώς το σχήμα και το πάχος που θέλουμε. Κατόπιν το χαράζουμε μέχρι κάτω σε τετράγωνα κομμάτια με ένα κοφτερό μαχαίρι ή με το ροδάκι της πίτσας.
Άμα κρυώσει τελείως, ξεχωρίζουμε τα κομμάτια που έχουμε χαράξει και τα βάζουμε σε ένα πλαστικό σκεύος που κλείνει αεροστεγώς. Ανάμεσα στις στρώσεις τοποθετούμε μεμβράνη ή χαρτί ψησίματος για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
Το παστέλι που θα φτιάξετε μπορεί να διατηρηθεί πολύ καιρό χωρίς να χαλάσει γιατί δεν έχει ζάχαρη και έτσι δεν σκληραίνει.
Υ.Γ. Το μέλι έχει μεγάλη διατροφική αξία και βοηθάει στην καλή λειτουργία του οργανισμού.
TIP: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε τύπο μελιού θέλουμε, αλλά σουσάμι, πρέπει να προσέξουμε να βάλουμε το κανονικό και όχι αποφλοιωμένο, γιατί υστερεί σε νοστιμιά.
Επίσης μπορούμε να μην καβουρδίσουμε το σουσάμι, αλλά τότε η παρουσία του μέσα στο παστέλι θα είναι πιο επίπεδη.
Στην περίπτωση που θέλετε να προσθέσετε ξηρούς καρπούς (φυστίκι αράπικο ξεφλουδισμένο, φυστίκι αιγίνης ή αμύγδαλα) να προσέξετε να είναι ανάλατα.
Καλή επιτυχία!! http://syntageskardias.blogspot.gr
3 Συνταγή:
Το σησάμι
περιέχει περίπου 20% πρωτεΐνη, πλούσια σε θειούχα αμινοξέα. Περιέχει βιταμίνες,
όπως B1, B2, B3, E. Επίσης περιέχει μικρή ποσότητα υδατανθράκων, έτσι,
περιλαμβάνει ελάχιστη ποσότητα γλυκόζης και φρουκτόζης, ενώ το άμυλο
απουσιάζει.
Το μέλι μία
μοναδική ουσία με 182 στοιχεία, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι βιταμίνες, τα αμινοξέα,
τα ένζυμα και τα μεταλλικά στοιχεία. Ο συνδυασμός αυτών των δύο συστατικών
δημιουργούν ένα απολαυστικό snak, γεμάτο ενέργεια.
Μπορείτε να
το φτιάξετε και μόνοι σας με την ακόλουθη συνταγή:
400 γρ
μέλι,
400 γρ
σουσάμι
ξύσμα
λεμονιού.
Προαιρετικά
ξύσμα από μισό πορτοκάλι, λίγο κανέλα, λίγη λεβάντα τριμμένη.
Εκτέλεση…
Σε μια
κατσαρόλα τοποθετούμε το μέλι και το βάζουμε να βράσει στους 130˚C. Αποσύρουμε
από τη φωτιά και προσθέτουμε το σουσάμι μαζί με όλα τα μυρωδικά. Ανακατεύουμε
και απλώνουμε σε χονδρό νάιλον ή σε μια επιφάνεια σιλικόνης. Απλώνουμε και
καλύπτουμε με ένα πλάστη, έτσι ώστε το παστέλι να έχει 1 εκ. πάχος. Αφήνουμε να
κρυώσει και κόβουμε στο σχήμα που θέλουμε. Τα διατηρούμε μέσα σε κουτί, μακριά
από υγρασία, ή τα τυλίγουμε με σελοφάν.
Καλή σας
απόλαυση!
syntages.nets.gr
proionta-tis-fisis.blogspot.com
http://alttherapy.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου