Καρκίνος Προστάτη – Πρακτικές Συμβουλές

Συγγραφέας Σταύρος Βουρεκάς
prostatis
Αναγνωρίζεται πια ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας του ανδρικού πληθυσμού. Στην Ευρώπη, ο καρκίνος προστάτη αποτελεί τη συχνότερη κακοήθεια και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στον άνδρα. Αφορά άνδρες άνω των 45-50 ετών με  το...
ποσοστό αυτό να αυξάνει με την ηλικία, σε βαθμό που, ιστολογικά τουλάχιστον, αν κάποιος ζήσει αρκετά είναι «σχεδόν» σίγουρο ότι θα αποκτήσει τουλάχιστον κάποιες μικρές εστίες. Αυτό που πρέπει να τονιστεί όμως είναι ότι δεν θα χρειαστούν όλοι αυτοί οι ασθενείς θεραπεία και σίγουρα ακόμη λιγότεροι θα πεθάνουν από τη νόσο.
Πρόληψη
Φαίνεται ότι η αποφυγή της παχυσαρκίας σε συνδυασμό με μία διατροφή απαλλαγμένη από πολλά κορεσμένα λιπαρά και γαλακτοκομικά και πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, βιταμίνες (A, D, E), ιχνοστοιχεία (Ασβέστιο, Σελήνιο), φυτοοιστρογόνα και  καροτονοειδή πιθανώς να παίζουν κάποιο προστατευτικό ρόλο.
Έγκαιρη διάγνωση
O καρκίνος του προστάτη είναι μία σοβαρή νόσος που πρακτικά θεραπεύεται εντελώς εφόσον διαγνωστεί σε αρχικά στάδια. Δυστυχώς όμως, στα στάδια αυτά, κατά κανόνα, δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα («σιωπηλή» νόσος).
Σύμφωνα με τις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρίας (2013), η πρώτη μέτρηση PSA (εξέταση αίματος) συνιστάται πια να γίνεται στην ηλικία των 40. Από το αποτέλεσμα της μέτρησης ο Ουρολόγος θα αποφασίσει τη συχνότητα των επόμενων μετρήσεων.
  • Ø Διάγνωση: Δύο είναι οι πυλώνες της διάγνωσης του καρκίνου προστάτη: η δακτυλική εξέταση και η μέτρηση του PSA (εξέταση αίματος). Με άλλα λόγια η έγκαιρη επίσκεψη στον Ουρολόγο!
Θεραπεία
Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από διάφορες παραμέτρους όπως το στάδιο της νόσου, την ηλικία του ασθενή, τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του και βέβαια τον διαθέσιμο εξοπλισμό και εμπειρία του Ιατρού.
Περιλαμβάνει τα ακόλουθα: προσεκτική παρακολούθηση, ριζική προστατεκτομή (ανοιχτή, λαπαροσκοπική ή ρομποτική), ακτινοβολία (εξωτερική ή βραχυθεραπεία) καθώς και σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις, ορμονοθεραπεία ή χημειοθεραπεία.
Η πλειοψηφία των περιπτώσεων καρκίνου που διαγιγνώσκονται σήμερα βρίσκονται σε αρχικά στάδια και αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά, με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας, εξαρτώμενα τόσο από τη μέθοδο όσο και από την εμπειρία του χειρουργού.
Το λεγόμενο “Gold Standard”, της θεραπείας πάντως σήμερα αποτελεί η χειρουργική επέμβαση, η οποία μπορεί να εφαρμοσθεί σε μεγαλύτερο εύρος περιπτώσεων της νόσου σε σχέση με τις άλλες μεθόδους, που έχουν περιορισμούς, έχει τα καλύτερα  αποδεδειγμένα ογκολογικά αποτελέσματα σε βάθος χρόνου, καθώς επίσης και ευνοϊκότερα λειτουργικά αποτελέσματα, ειδικά πια με τη χρήση του «Ρομπότ» (Da Vinci),  οποίο στα χέρια σωστά εκπαιδευμένου και έμπειρου χειρουργού είναι ένα πολύτιμο εργαλείο το οποίο τα τελευταία χρόνια, έχει φέρει επανάσταση στην ελάχιστα επεμβατική θεραπεία πληθώρας ουρολογικών (και όχι μόνο) παθήσεων,  με πρώτο στη λίστα τον καρκίνο του προστάτη.
Tags: FEBU, καρκίνος, Καρκίνος Προστάτη, ουρολόγος, πρακτικές, Πρακτικές Συμβουλές, προστάτη, Σταύρος Βουρεκάς MD, Συμβουλές, Χειρουργός -



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου