Τα λίπη είναι στερεά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, ενώ τα έλαια
υγρά. Η παρουσία τους στην ημερήσια διατροφή είναι απαραίτητη και οι ανάγκες
ενός μέσου ατόμου καλύπτονται όταν το 25-30% των ημερήσιων θερμίδων λαμβάνονται
στη μορφή του λίπους. Χρειάζεται προσοχή ωστόσο, διότι το λίπος περιέχει
αρκετές θερμίδες: μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο περιέχει 145 θερμίδες!...
Φυτικά έλαια: περιέχονται στους ξηρούς καρπούς, την καρύδα, το ελαιόλαδο, το
ηλιέλαιο και άλλα έλαια.
Ζωικό λίπος: περιέχεται στο λαρδί, τα
ιχθυέλαια και το βούτυρο. Στα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας και την πέτσα
των πουλερικών.
Υδρογόνωση: πρόκειται για τη μετατροπή των
υγρών φυτικών ελαίων σε στερεά ή ημιστερεά λίπη, όπως είναι η μαργαρίνη. Η μετατροπή
των ακόρεστων σε κορεσμένα λίπη και η παραγωγή των trans λιπαρών, η υψηλή
πρόσληψη των οποίων αποτελεί παράγοντα κινδύνου ανάπτυξης καρδιαγγειακών
προβλημάτων.
Κορεσμένα λίπη: περιέχονται στα τρόφιμα ζωικής
προέλευσης, αλλά και στα φυτικά έλαια που έχουν υποστεί τη διαδικασία της
υδρογόνωσης. Καταναλώστε τα με μέτρο.
Μονοακόρεστα λίπη: αποτελούν “καλές” μορφές λίπους, αφού βοηθούν στη μείωση των
επιπέδων της LDL χοληστερόλης (“κακή” χοληστερόλη) και την αύξηση
των επιπέδων της HDL χοληστερόλης (“καλή” χοληστερόλη).
Πολυακόρεστα λίπη: συγκαταλέγονται στις “καλές” μορφές λίπους, που καλό θα είναι όμως
να καταναλώνονται με μέτρο διότι επάγουν τη φλεγμονή.
Χοληστερόλη: περιέχεται σε τροφές ζωικής
προέλευσης και δεν αυξάνει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα. Χρειάζεται,
ωστόσο προσοχή στην κατανάλωση αυτών των τροφών, διότι συγχρόνως περιέχουν
υψηλές ποσότητες κορεσμένου λίπους.
Ω-3 λιπαρά οξέα: ανήκουν στην κατηγορία των
πολυακόρεστων λιπών και περιέχονται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα ψάρια, τα
ιχθυέλαια και το λιναρόσπορο.
Ω-6 λιπαρά οξέα: ανήκουν στην κατηγορία των
πολυακόρεστων λιπών και περιέχονται στα διάφορα είδη σπορέλαιων, όπως είναι το
σογιέλαιο, το ηλιέλαιο και το καλαμποκέλαιο.
Ω-9 λιπαρά οξέα: ανήκουν στην κατηγορία των
πολυακόρεστων λιπών και καλές πηγές τους αποτελούν οι ελιές και το ελαιόλαδο.
Γράφει: Κυριακού Κατερίνα Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Το είδα: www.iatronet.gr
Το είδα: www.iatronet.gr
Η ΣΕΛΊΔΑ ΈΧΕΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΌ ΧΑΡΑΚΤΉΡΑ.ΣΥΜΒΟΥΛΕΎΕΣΤΕ ΠΆΝΤΑ ΤΟΝ
ΓΙΑΤΡΌ ΣΑΣ.
«Κάλλιον του θεραπεύειν, προλαμβάνειν!».
«Κάλλιον του θεραπεύειν, προλαμβάνειν!».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου