Sachertorte - Tο ζάχερ τόρτε είναι ένα κέικ σοκολάτας που δημιούργησε ο
Franz Sacher το 1832, για τον Klemens Wenzel von Metternich στην Βιέννη. Είναι
μια από τις πιο διάσημες Βιεννέζικες σπεσιαλιτέ. Η αυθεντική ζάχερ τόρτε φτιάχνεται μόνο στην Βιέννη και το Σάλτσμπουργκ. Το
μόνο μέρος εκτός τις Αυστρίας όπου μπορείτε να την βρείτε, είναι το Sacher shop
στο Bolzanο, στην Ιταλία...
Η
πραγματική της ιστορία αρχίζει το 1832, όταν ο πρίγκιπας Metternich ανέθεσε
στον προσωπικό του σεφ να φτιάξει ένα πρωτότυπο επιδόρπιο για κάποιους σημαντικούς
του καλεσμένους. Ο επικεφαλής σεφ ήταν άρρωστος και το βάρος έπεσε στον 16χρόνο
Franz Sacher, που ήταν εκπαιδευόμενος μάγειρας στην κουζίνα του πρίγκιπα, στο
δεύτερο έτος του. Παρά το γεγονός ότι η δημιουργία ενθουσίασε τους καλεσμένους,
δεν της δόθηκε περισσότερη σημασία.
Ο Ζάχερ
ολοκλήρωσε την εκπαίδευση του σαν σεφ και μετά από ένα πέρασμα από το Pressburg
(Μπρατισλάβα – πρωτεύουσα της Σλοβακίας) και την Βουδαπέστη (πρωτεύουσα της
Ουγγαρίας), γύρισε στην Βιέννη όπου άνοιξε ένα πολυτελές ντελικατέσεν-κάβα.
Ο
μεγαλύτερος γιος του Ζάχερ, Έντουαρντ, ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του και
ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του στη Βιέννη, με τον Royal and Imperial Pastry Chef
στο Demel bakery and chocolatier. Εκεί, τελειοποίησε τη συνταγή του πατέρα του,
δίνοντάς της την σημερινή της μορφή. Η ζάχερ τόρτε σερβιρίστηκε πρώτα στο Demel
και αργότερα στο ξενοδοχείο Ζάχερ, που ιδρύθηκε από τον Έντουαρντ το 1876.
Στις πρώτες
δεκαετίες του εικοστού αιώνα, ξέσπασε μια νομική διαμάχη για την ονομασία
"The Original Sacher Torte" ("Η αυθεντική Ζάχερ Τόρτε"),
ανάμεσα στο Demel και το ξενοδοχείο Ζάχερ. Ο Έντουαρντ Ζάχερ είχε ολοκληρώσει
την συνταγή κατά το διάστημα που εργαζόταν στο Demel, το οποίο κι ήταν το πρώτο
κατάστημα που διέθετε το "Original" γλυκό. Μετά τον θάνατο της χήρας
του Έντουαρντ, Άννα, το 1930 και την χρεοκοπία του ξενοδοχείου Sacher το 1934,
ο γιος του Έντουαρντ Ζάχερ (που επίσης ονομαζόταν Έντουαρντ Ζάχερ) έπιασε
δουλειά στο Demel και του έφερε το δικαίωμα μοναδικής διανομής για το
Eduard-Sacher-Torte.
Οι πρώτες
αντιρρήσεις ανέκυψαν το 1938, όταν οι νέοι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου Sacher
ξεκίνησαν την πώληση Sacher Tortes υπό το κατοχυρωμένο όνομα "The Original
Sacher Torte". Μετά την διακοπή λόγω του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και
την κατάληψη από τις Συμμαχικές Δυνάμεις, οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου
υπέβαλαν μήνυση κατά του Demel το 1954, με το ξενοδοχείο να διεκδικεί τα
δικαιώματα του εμπορικού σήματος και το Demel να ισχυρίζεται ότι ανέπτυξε και
αγόρασε τον τίτλο "Original Sacher Torte".
Κατά τα επόμενα
7 χρόνια, και οι δύο πλευρές εξαπέλυσαν έντονο νομικό αγώνα γύρω από διάφορα
χαρακτηριστικά του γλυκού, συμπεριλαμβανόμενης της αλλαγής ονομασίας, της
δεύτερης στρώσης μαρμελάδας στο μέσον του γλυκού και της αντικατάστασης της
μαργαρίνης από βούτυρο για το ψήσιμο του κέικ. Ο συγγραφέας Friedrich Torberg,
συχνός προσκεκλημένος και από τις δύο πλευρές, υπηρέτησε ως μάρτυρας σε αυτήν
τη διαδικασία και κατέθεσε ότι κατά το διάστημα που η Anna Sacher βρισκόταν εν
ζωή, το κέικ ουδέποτε είχε καλυφθεί από μαρμελάδα ή κοπεί στη μέση.
Το 1963 οι
δύο πλευρές προχώρησαν σε εξωδικαστική διευθέτηση του θέματος, με το ξενοδοχείο
Sacher να αποκτά τα δικαιώματα για τη φράση "The Original
Sachertorte" και με το Demel να αποκτά το δικαίωμα να διακοσμεί το γλυκό
με τριγωνική "σφραγίδα" που αναγράφει Eduard-Sacher-Torte.
Κατά το
χρονικό διάστημα μετά το 1963, το κέικ από το Demel, γνωστό επισήμως ως
"Demel's Sacher Torte", καθιερώθηκε ως η "αυθεντική" έκδοση
της συνταγής.
1 Συνταγή
Υλικά
συνταγής
- 6 τεμάχια κρόκος αυγού
- 6 τεμάχια ασπράδι αυγού
- 160 γραμμάρια βούτυρο
- 160 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
- 160 γραμμάρια αλεύρι
- 175 γραμμάρια σοκολάτα υγείας
- λίγο αλάτι
- μαρμελάδα βερίκοκο
Γλάσσο
- 115 γραμμάρια ζάχαρη
- 145 γραμμάρια νερό
- 145 γραμμάρια σοκολάτα υγείας
- 40 γραμμάρια νερό ζεστό
- 6 τεμάχια κρόκος αυγού
- 6 τεμάχια ασπράδι αυγού
- 160 γραμμάρια βούτυρο
- 160 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
- 160 γραμμάρια αλεύρι
- 175 γραμμάρια σοκολάτα υγείας
- λίγο αλάτι
- μαρμελάδα βερίκοκο
Γλάσσο
- 115 γραμμάρια ζάχαρη
- 145 γραμμάρια νερό
- 145 γραμμάρια σοκολάτα υγείας
- 40 γραμμάρια νερό ζεστό
Τρόπος
παρασκευής - Εκτέλεση συνταγής
1. Μέσα σε ένα μπολ χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν πάρα πολύ καλά.
2. Προσθέτουμε τους κρόκους μέσα στο μείγμα μας και ανακατεύουμε συνέχεια.
3. Ρίχνουμε μετά το αλεύρι και το αλεύρι συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
4. Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια αυγά να γίνουν μαρέγκα μαζί με το αλάτι.
5. Προσθέτουμε τα δύο μίγματα και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.
6. Τέλος ρίχνουμε το μίγμα μας μέσα σε ένα στρογγυλό ταψί με λαδόκολλα από κάτω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα στους180C .
7. Μόλις ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει και το βγάζουμε από το στρογγυλό ταψί και το κόβουμε σε 2 ισάριθμα κομμάτια.
8. Σε μία κατσαρόλα βράζουμε το νερό μαζί με την ζάχαρη στου115C και όταν αρχίζει να γίνει
καραμέλα, τότε σε άλλο μπολ ρίχνουμε το ζεστό νερό στην σοκολάτα και
ανακατεύουμε και ταυτόχρονα τα προσθέτουμε τα δύο μίγματα μας, ανακατεύοντας
τα.
9. Παίρνουμε το μισό σάχερ και απλώνουμε από πάνω μαρμελάδα μπόλικη και τοποθετούμε το άλλο κομμάτι σάχερ από πάνω απλώνοντας και άλλη μαρμελάδα ομοιόμορφα.
10. Τέλος ρίχνουμε την καραμέλα σοκολάτα από πάνω και την απλώνουμε ομοίομορφα, αφήνοντας να στεγνώσει.
11. Έτοιμο για σερβίρισμα το Sachertorte.
1. Μέσα σε ένα μπολ χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν πάρα πολύ καλά.
2. Προσθέτουμε τους κρόκους μέσα στο μείγμα μας και ανακατεύουμε συνέχεια.
3. Ρίχνουμε μετά το αλεύρι και το αλεύρι συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
4. Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια αυγά να γίνουν μαρέγκα μαζί με το αλάτι.
5. Προσθέτουμε τα δύο μίγματα και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.
6. Τέλος ρίχνουμε το μίγμα μας μέσα σε ένα στρογγυλό ταψί με λαδόκολλα από κάτω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα στους
7. Μόλις ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει και το βγάζουμε από το στρογγυλό ταψί και το κόβουμε σε 2 ισάριθμα κομμάτια.
8. Σε μία κατσαρόλα βράζουμε το νερό μαζί με την ζάχαρη στου
9. Παίρνουμε το μισό σάχερ και απλώνουμε από πάνω μαρμελάδα μπόλικη και τοποθετούμε το άλλο κομμάτι σάχερ από πάνω απλώνοντας και άλλη μαρμελάδα ομοιόμορφα.
10. Τέλος ρίχνουμε την καραμέλα σοκολάτα από πάνω και την απλώνουμε ομοίομορφα, αφήνοντας να στεγνώσει.
11. Έτοιμο για σερβίρισμα το Sachertorte.
2 Συνταγή
Για την πάστα:
150 γρ.
σοκολάτα κουβερτούρα
150 γρ.
ζάχαρη
150 γρ.
βούτυρο
150 γρ.
αλεύρι
1 πρέζα
αλάτι
6 αυγά
Για την γέμιση:
4 κ.τ.σ.
μαρμελάδα βερίκοκο
Για το γλάσο:
300 γρ.
γλάσο σοκολάτας
Ετοιμάστε την πάστα:
Λιώνετε τη
σοκολάτα σε μπεν μαρί με μια κουταλιά νερό. Χτυπάτε σε λεκάνη το βούτυρο μαλακωμένο,
με την ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέστε τη λιωμένη σοκολάτα και στη συνέχεια τους
κρόκους, έναν-έναν, ανακατεύοντας καλά.
Χτυπάτε τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα και την ενώνετε
με το μείγμα, ανακατεύοντας απαλά. Προσθέτετε το αλεύρι, ανακατεύοντας απαλά.
Αδειάζεται το μείγμα σε φόρμα 24 εκ. φοδραρισμένη με
λαδόκολλα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 °C για περίπου μια ώρα.
Μόλις ψηθεί, την αφήνετε να κρυώσει σε σχάρα.
Αφού κρυώσει, την κόβετε οριζόντια στη μέση και την γεμίζετε με την μαρμελάδα
βερίκοκο. Τέλος, την αλείφετε με το γλάσο.
http://www.newsbeast.gr/geuseis/sintages/arthro/631377/ftiaxte-to-diko-sas-sachertorte/
http://www.glykokyriakis.gr/content/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου