11 καλά νέα μας έφερε το 2014




Χωρίς χειρουργική επέμβαση μπορούν οι επιστήμονες να αναλύσουν τα γονίδια που φέρει ο όγκος και να εκτιμήσουν τη βιολογία και την επιθετικότητα της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου. Εντεκα εντυπωσιακές εξελίξεις στον τομέα της Ιατρικής αναμένεται να φέρει ο νέος χρόνος. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται: Το πρώτο βιονικό μάτι. Ενας νευροδιεγέρτης για την επιληψία. 

Η μεταμόσχευση μικροβιοτικών στο πεπτικό, για την αντιμετώπιση απειλητικών για τη ζωή φλεγμονών του παχέος εντέρου και ένα παλαιό σκεύασμα για την αϋπνία που θεραπεύει τη νόσο Πάρκινσον.


Το πρώτο βιονικό μάτι. Επειτα από δύο δεκαετίες έρευνας, η οποία κόστισε περισσότερα από 150 εκατομμύρια ευρώ, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε ένα βιονικό μάτι πρώιμου σταδίου. Θα τοποθετείται σε ασθενείς με σοβαρή μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια με χειρουργικό τρόπο. Συγκεκριμένα, θα εμφυτεύεται στον αμφιβληστροειδή ένα ηλεκτρόδιο, ενώ ο ασθενής θα φορά γυαλιά με ενσωματωμένη βιντεοκάμερα και μονάδα επεξεργασίας.

Γονιδιακή διερεύνηση καρκίνου. Μία σειρά γενετικών εξετάσεων για τον καρκίνο είναι πλέον διαθέσιμη στους επιστήμονες. Χωρίς χειρουργική επέμβαση, μπορούν να αναλύσουν τα γονίδια που φέρει ο όγκος και να εκτιμήσουν τη βιολογία και την επιθετικότητα της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.

Φάρμακο για την αϋπνία κατά της νόσου Πάρκινσον. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με νόσο Πάρκινσον στους οποίους χορηγούνταν ένα παλαιό φάρμακο για την αϋπνία, με τη δραστική ουσία ζολπιδέμη, εμφάνιζαν εντυπωσιακή βελτίωση των συμπτωμάτων τους! Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι το εν λόγω φάρμακο δρα και στις πιο σοβαρές μορφές της νόσου, χωρίς να προκαλεί υπνηλία στους ασθενείς. Στην παρούσα φάση, πραγματοποιούνται μελέτες (και στην Ελλάδα), ώστε το φάρμακο να κάνει μέσα στο 2014 μια «δεύτερη καριέρα».


Νευροδιεγέρτης για την ανθεκτική επιληψία. Μία συσκευή που εμφυτεύεται στα νεύρα μπορεί να μειώσει σημαντικά τη συχνότητα των επιληπτικών κρίσεων. Οι αμερικανικές αρχές (FDA) ενέκριναν τη χρήση της συγκεκριμένης συσκευής, η οποία εμφυτεύεται χειρουργικά κάτω από το τριχωτό της κεφαλής. Παράγει σύντομους ηλεκτρικούς παλμούς, διακόπτοντας πολύ έγκαιρα τα συμπτώματα των σπασμών.

Αντι-ιικά φάρμακα από το στόμα κατά της ηπατίτιδας C. Στην τελική φάση έγκρισης από τον τη FDA βρίσκεται ένα νέας γενιάς φάρμακο κατά της νόσου. Θεωρείται αντι-ιικό άμεσης δράσης και μπορεί να βελτιώσει πάνω από 90% τα ποσοστά απόκρισης των ασθενών.

Ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου αναισθησίας. Εντυπωσιακές είναι οι εξελίξεις και στη χρησιμοποιούμενη στο χειρουργείο τεχνολογία. Οι ερευνητές επινόησαν ένα νέο σύστημα διαχείρισης της χορηγούμενης αναισθησίας, το οποίο συνδυάζει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας των υπολογιστών και της μικροηλεκτρονικής.

Αλλαγή μικροχλωρίδας κοπράνων. Ειδικοί έχουν προχωρήσει στην αλλαγή με τη μεταμόσχευση μικροβιοτικών σε ασθενείς με το βακτήριο C. diff (clostridium difficile), οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή. Το εν λόγω βακτήριο προκαλεί μία σειρά συμπτώματα στο πεπτικό. Από διάρροιες έως επικίνδυνες για τη ζωή φλεγμονές στο παχύ έντερο.

Συνθετική ορμόνη για την οξεία καρδιακή ανεπάρκεια. Μία συνθετική εκδοχή της φυσιολογικής ορμόνης ρηλαξίνη-2, η οποία σχετίζεται με την εγκυμοσύνη, μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της οξείας καρδιακής ανεπάρκειας. Τα αποτελέσματά της φαίνονται 48 ώρες μετά την έγχυσή της στον ασθενή, ο οποίος έχει υποστεί καρδιακή ανεπάρκεια ή καρδιακή προσβολή.

Χορήγηση αναισθησίας με υπολογιστή. Το σύστημα επιτρέπει σε μη αναισθησιολόγους γιατρούς να χορηγήσουν με ασφάλεια ήπια αναισθητικά φάρμακα, προκειμένου να διενεργήσουν κολονοσκόπηση ή ενδοσκόπηση οισοφάγου.

Βιοδείκτες για κίνδυνο καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Η επιστημονική έρευνα οδήγησε στην ανακάλυψη ενός βιοδείκτη, ο οποίος χρησιμεύει ως ένα ακριβές εργαλείο ελέγχου για την πρόβλεψη μελλοντικού κινδύνου καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή αιφνίδιου θανάτου. Η αξία της εξέτασης συνίσταται στο ότι ο εν λόγω κίνδυνος δεν προσδιορίζεται με τους παραδοσιακούς τρόπους ή την εξέταση αίματος.

Θεραπεία αιματολογικών καρκίνων. Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει έναν υποδοχέα β-κυττάρων, ο οποίος μπορεί να δράσει κατά της λευχαιμίας. Ο συγκεκριμένος αναστολέας παρεμβαίνει στη διαίρεση των καρκινικών κυττάρων, εμποδίζοντάς τα να αναπτύσσονται και να διαιρούνται ανεξέλεγκτα. Μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη του καρκίνου, χωρίς να προσβάλλει τα καρκινικά κύτταρα.

http://www.ethnos.gr/entheta.asp?catid=24300&subid=2&pubid=63942084

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου