Αγία Ματρώνα:«Θα βάλουν μπροστά σας τον ΣΤΑΥΡΟ και το ΨΩΜΙ» και θα σας πούν «Διαλέξετε!»


Η Αννα Βιμπόρνοβα θυμάται «Επισκέφθηκα τήν Ματρώνα τίς μέρες τής Μεγάλης Σαρακοστής, λίγο πρίν πεθάνει.
- Μή φοβάσαι μού λέει, δέν θά ξαναγίνει σύντομα πόλεμος. Θά ξαπλώσουμε έτσι, καί θά σηκωθούμε «αλλιώς»…



- Πώς αλλιώς; τήν ρωτάω.

- Νά - μού λέει-θά γυρίσουμε στό «ξύλινο» …
- Μάτουσκα, τής λέω, τί σημαίνει τό “ξύλινο”;

- Ξύλινο αλέτρι μού λέει, μέ αυτό θά δουλεύουμε τότε…
- Καί πού θά πάνε τά τρακτέρ πού τώρα έχουμε;…”

- Ω,-λέει-άσε τά τρακτέρ…Θά δουλεύει τότε τό αλέτρι τό ξύλινο, καί ή ζωή θά είναι καλή. Ομως, ακόμη δέν φτάσαμε μέχρι αυτούς τούς καιρούς. Εσύ όμως, δέν θά πεθάνεις μέχρι τότε, καί θά τά δείς όλα αυτά…

Η επαναφορά τού ξύλινου αρότρου στήν ζωή μας (καί εφ΄ όσον βρεθούνε ζώα νά τά σύρουν ),θά ισοπεδώσει τήν ανθρώπινη αλαζονεία τής εποχής μας… Εάν δέν βρεθούνε ζωντανά πολύ φοβάμε ότι θά τά σύρουμε εμείς γιά νά μή πεθάνουμε από τήν πείνα

Πόλεμος(συμπλήρωσε)δέν θά ξαναγίνει(μέ τόν τρόπο πού μέχρι τώρα ξέρουμε…)Χωρίς πόλεμο θά πεθάνετε όλοι. Θά πέσουν πολλά θύματα. Ολοι οί νεκροί, θά ξαπλώσετε επάνω στήν γή….

Θά σάς πώ καί κάτι άλλο, Αποβραδίς, όλα θά είναι (όρθια καί καλά ) πάνω στήν γή, καί όταν θά σηκωθείτε τό άλλο πρωϊ, όλα θά μπούν (θά ταφούν)μέσα στήν γή. Χωρίς «πόλεμο».

«Πώς σας λυπάμαι, όσους τους έσχατους καιρούς θα ζήσετε. Η ζωή θα γίνεται όλο χειρότερη.
Τελικά θα έλθει καιρός πού θα βάλουν μπροστά σας τον ΣΤΑΥΡΟ και το ΨΩΜΙ και θα σας πούν «Διαλέξετε!»

Θα διαλέξουμε τον Σταυρό, της έλεγαν, αλλά πώς θα μπορέσουμε να ζήσουμε..;
-«Ε, θα κάνουμε προσευχή, θα πλάσουμε βώλους λίγο χωματάκι, θα προσευχηθούμε στον Θεό, θα φάμε και θα χορτάσουμε! » αποκρινόταν προφητικά η Αγία Ματρώνα, ενώ αλλού έλεγε:
“Θά πάρετε χώμα, θα κάνετε κουλουράκια, θα τα σταυρώνετε, και θα είναι σαν ψωμί!”




Αγία Ματρώνα και όραση του Παραδείσου

Έχουμε ήδη, σε προσκυνητάρι, μέσα στο καθολικό μας την εικόνα της αλλά και από τα κελλιά μας, από το προσκεφάλι μας δεν λείπει. Σε αυτήν την εικόνα της, που μας την έφεραν από την Μόσχα, άλλοι, φίλοι και προσκυνητές ρώσσοι μας πρόσφεραν χώμα και άνθη, μέσα από τον τάφο της, που άνοιξε στην ανακομιδή των εξ ασθενείας μαρτυρικών της λειψάνων.

Κάθε φορά, λοιπόν, που αντιμετωπίζουμε στένωση στα οικονομικά μας, η Ματρώνα είναι η πρώτη πόρτα που χτυπάμε. Και μας απαντάει σχεδόν την ίδια μέρα, σε λίγες μόνο ώρες, όπως της το ζητούμε και όπως ξέρει εκείνη.

Τελευταία, το 2012, αποκτήσαμε και άλλες δύο εικόνες της Οσίας Ματρώνας. Και τώρα αναφερόμαστε στην μία από αυτές.



Είναι μεγάλων σχετικά διαστάσεων, 60Χ80 εκ., τέμπλου θα έλεγα. Εμείς την τοποθετήσαμε επάνω, ψηλά, στον δεύτερο κίονα της βορεινής κιονοστιχίας, να κυτάζει προς το εκκλησίασμα.

Η εικόνα αυτή μας ήρθε με συνοδευτικό γράμμα του αγιογράφου της, και, όσο μπορούμε να γνωρίζουμε, είναι μοναδική. Και πού έγκειται η μοναδικότητά της;

Όπως είναι γνωστό, η Ματρώνα δεν γεννήθηκε, απλά, τυφλή, αλλά γεννήθηκε αόματη. Οι κόγχες των ματιών της ήταν άδειες. Και φυσικά, όλες οι εικόνες που κυκλοφορούν και γνωρίζουμε την παρουσιάζουν με άδεια μάτια, κατεβασμένα τα βλέφαρα, δηλαδή τυφλή.

Στην δική μας όμως εικόνα η Ματρώνα έχει τα μάτια της ανοιχτά.



Σε κάποια επίσκεψη ρώσσων προσκυνητών, αναφερθήκαμε στην Αγία, πόσο την αγαπάμε και πόσο μας βοηθάει, και πόσο θα θέλαμε να έχουμε και άλλες δικές της εικόνες, ακόμα και μεγάλες.

Μία από τις προσκυνήτριες, γυρνώντας στην Μόσχα, αποφάσησε να πραγματοποιήσει την ιερή μας επιθυμία. Και παράγγειλε μία εικόνα της Ματρώνας στον αγιογράφο, μάλιστα, όπως ο ίδιος δηλώνει, να ζωγραφιστεί με την παραδοσιακή βυζαντινή τεχνική, δηλαδή τα χρώματα να είναι φυσικά και να διαλυθούν σε αυγό.

Ο αγιογράφος συνέχιζε να ζωγραφίζει βυζαντινότροπα, και μία ημέρα η κυρία που την παράγγειλε πήγε να τον συναντήσει, γιά να τον πει πώς να ζωγραφήσει τα μάτια της.

«Θα την ζωγραφήσεις με ανοιχτά τα μάτια, επέμενε η κυρία. Την είδα και με είπε: Θέλω να με κάνετε με ανοιχτά μάτια. Εδώ που είμαι έχω μάτια και βλέπω. Γι αυτό, σε παρακαλώ, θέλω να την αγιογραφήσεις με ανοιχτά τα μάτια».

Ύστερα από την θέληση της κυρίας, φυσικά ο ζωγράφος εκτέλεσε την επιθυμία της.

Και η εικόνα ήρθε, με την συνοδία της κυρίας, στο Μοναστήρι, σε κάποια επόμενη προσκυνηματική επίσκεψή τους.

Δόξα τω Αγίω Θεώ, που είναι ο ών ο ήν και ο ερχόμενος, και μας δίνει τους αγίους του να μας παρηγορούν.


Του Αρχιμ. Πορφυρίου, Ηγουμένου Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Βέροιας | Romfea.gr
proskynitis.blogspot.gr
http://www.romfea.gr/arthra-apopseis/19701-2013-10-17-12-30-04
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου