Ο Πις δημοφιλής συγγραφέας και διεθνώς γνωστός ως: «Ο κ. γλώσσα σώματος» συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Ρώσο Πρόεδρο το 1991. Ο αυστραλός ειδικός είχε προσκληθεί από το Κρεμλίνο για ναπραγματοποιήσει σχετικό σεμινάριο για ανερχόμενους και εν ενεργεία πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου του 39χρονου τότε Πούτιν, πρώην αξιωματικού της KGB και υπεύθυνου για την προώθηση των διεθνών σχέσεων και των ξένων επενδύσεων στο Δημαρχείο της Αγίας Πετρούπολης.
 Επίσης, στο σεμινάριο συμμετείχε και το τότε αφεντικό του Πούτιν, ο Δήμαρχος της Αγία ΠετρούποληςΑνατόλι Σόμπτσακ. «Εκείνη την εποχήη συνοδεία μας ήταν επτά άτομακαι όλοι έμοιαζαν αγενείς και βλοσυροί ενώ κρατούσαν όπλοΉταν τρομακτικό αλλά και συναρπαστικό ταυτόχρονα» δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο 61χρονος Πις, συνομήλικος του Πούτιν.
Φειδωλός και συγκρατημένος
Πις γνωρίζει πολύ καλά αυτό για το οποίο μιλάει. Σύμφωνα με την επίσημη βιογραφία του, ως γιος πωλητή ασφαλιστικής εταιρίας, γνώρισε από παιδί το πεδίο των πωλήσεων προτού και ο ίδιος ενταχθεί στον κλάδο, ενώ σε ηλικία 21 ετών ήταν ο νεαρότερος πωλητής που κατάφερε ποτέ να πωλήσει ασφάλειες ζωής αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων κατά το πρώτο έτος των πωλήσεών του. Στη δεκαετία του 1960 έγραψε εγχειρίδια εκπαίδευσης σχετικά με την κατανόηση της συμπεριφοράς των ανθρώπων, και το υλικό αυτό αποτέλεσε το περιεχόμενο του βιβλίου του «Η γλώσσα του σώματος» που έγινε best-seller το 1981.Ακολούθησαν άλλες 9 μεγάλες εκδοτικές επιτυχίες, ενώ ανάμεσα στους πρώην πελάτες του περιλαμβάνονται στελέχη των εταιρειών: IBM, McDonald 's, το BBC, Mazda και Suzuki.
«Τους δίδαξα πώς να δείχνουν πιο φιλικοί στη τηλεόραση και πώς να αποφεύγουν τις επιθετικές χειρονομίες. Παρεμπιπτόντως, ο κ. Πούτιν, βοηθός εκείνη την εποχή του δημάρχου της Αγίας Πετρούπολης, ήταν ένας πολύ έξυπνος και ικανός μαθητής».
Βασική πρόκληση για τους κρεμλινολόγους, τις ξένες κυβερνήσεις αλλά και τους απλούς ανθρώπους 13 χρόνια τώρα, παραμένει το πώς να αποκωδικοποιήσουν τον Πούτιν και να αποκτήσουν καθαρή εικόνα για τον τρόπο που σκέφτεται. Ο Πούτιν γνωστός για την επιμονή του στην προστασία της ιδιωτικής του ζωής, θαυμάζεται και υποτιμάται ταυτόχρονα για το ατάραχο πρόσωπο, τις λιγοστές κινήσεις των χεριών και το σταθερό και αμετακίνητο βλέμμα.
Αλλά ο Πις σ’ ένα πρόσφατο σεμινάριο στο Βόρονεζ μας υπενθύμισε τη συνάντησή του με τον Πούτιν, ενώ επαίνεσε τις χειρονομίες του ηγέτη του Κρεμλίνου και τις εκφράσεις του προσώπου τουσημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια των τετ –α – τετ συναντήσεων το 60 - 80 % των μηνυμάτων εκπέμπεται μέσω της γλώσσας του σώματος.
«Τον πρόσεξα κατά την πρώτη κιόλαςσυνάντηση με τον Σόμπτσακ...Όταν μπήκε στοδωμάτιο, όλοι έκαναν ησυχία… Όλοι ήξεραν ότι είχε υπηρετήσει στην KGB. Το κατάλαβα αμέσως. Οι κατάσκοποι έχουν ειδική εκπαίδευση» διηγείται ο Πις.
Το πρώτο πράγμα που ισχυρίζεται ότι δίδαξε στον Πούτιν ήταν να ξεχάσει τις επιθετικές χειρονομίες που άρεσαν τότε στους σοβιετικούς πολιτικούς.Οι χειρονομίες που σχετίζονται με χρήση όπλου και οι σφιγμένες γροθιές, ανακαλούν αμέσως στη μνήμη μας το ξέσπασμα του Σοβιετικού ηγέτηΝικίτα Χρουστσόφ στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1960, όταν κατά τη θυελλώδη ομιλία του διαμαρτυρόμενος για μια άλλη ομιλία έβγαλε το παπούτσι του και άρχισε να το χτυπά στο έδρανο της αντιπροσωπείας του.
Ο «χρυσός κανόνας»
Αντί να καταφεύγει κανείς σε τέτοιες χειρονομίεςσυμπλήρωσε ο Πις είναι καλύτερα «να κρατά κανείς ανοικτές τι παλάμες ή να τις μαζεύει σε μια χειρονομία που αποκαλείται ‘υπερυψωμένο καμπαναριό’Και οι δύοεκπέμπουν αυτοπεποίθηση, κι εμπιστοσύνη».
Στις μέρες μας ο Πούτιν χρησιμοποιεί συνήθως δύο χειρονομίες κατά τη διάρκειατων δημόσιων ομιλιών και των συναντήσειςστο Κρεμλίνο. Ο Πις είπε ότι τον είδε να κάνει αποτελεσματική χρήση της χειρονομίας με τις παλάμες σε θέση «υπερυψωμένου καμπαναριού» κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους στηδεκαετία του 2000«Ο Μπους, σε σύγκριση με τον Πούτινήταν αδιόρθωτος, να το πούμε έτσι, ενώ ο Πούτιν συμπεριφέρθηκε αθόρυβα και με αυτοπεποίθηση, τοποθετώντας τις παλάμες του σε ‘υπερυψωμένο καμπαναριό’… Θα μπορούσε να σκεφτόταν ακόμη και το ψάρεμα εκείνη τη στιγμή».
Ο Πούτιν, σύμφωνα με τον Πις, ακολουθεί άλλον ένα «χρυσό κανόνα» με μεγάλη επιτυχία στις τετ-α-τετ συνομιλίες με άλλους ηγέτες του κόσμου: Γέρνει ελαφρά το κεφάλι και το γνέφει προς το μέρος του συνομιλητή.
«Η έρευνα έχει δείξει ότι όταν κάποιος γνέφει το κεφάλι του αναγκάζει το πρόσωπο το οποίο ακούει να συνεχίσει την ομιλία του. Ως εκ τούτου, αυτός ή αυτή αντιλαμβάνονται ότι ενδιαφέρεστε για τη συζήτηση».
Το πρωτότυπο άρθρο βρίσκεται στην ιστοσελίδα themoscowtimes.com
http://rbth.gr/politics/2014/01/17/i_glossa_somato_toy_blantimir_poytin_27919.html