Προεδρία της Ρωσίας στην G8: Θέματα ημερήσιας διάταξης και προτεραιότητες


Το 2014 η προεδρία της παγκόσμιας πολιτικής λέσχης με το μεγαλύτερο κύρος και επιρροή – της G8 – περνάει στη Ρωσία. Οι ειδικοί θεωρούν ότι αυτό θα βοηθήσει στην εδραίωση της ρωσικής ημερήσιας διάταξης στη διεθνή σκηνή.


Το 2006, την περίοδο της προηγούμενης προεδρίας στους «Οκτώ», η Ρωσία είχε προτείνει να επικεντρωθούν στην ενεργειακή ασφάλεια, την εκπαίδευση και την υγεία, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τις περιφερειακές συγκρούσεις, την ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού και οικονομικού συστήματος και την οικολογία.
Ο πολιτικός αναλυτής Αλεξέι Μαρτίνοφ θεωρεί ότι το σημαντικότερο ζήτημα για ολόκληρη την περίοδο της προεδρίας της Ρωσίας στην G8 θα παραμείνει η καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας:
Αυτό είναι το κύριο ζήτημα. Το Δεκέμβριο στη Ρωσία για μια ακόμα φορά αντιμετωπίσαμε μία εκδήλωση της διεθνούς τρομοκρατίας. Ολόκληρος ο κόσμος αντιμετωπιζει αυτό το πρόβλημα, και μπορούμε να τη νικήσουμε μόνο όλοι μαζί. Είμαι βέβαιος, ότι αυτό το ζήτημα θα αποτελέσει προτεραιότητα της προεδρίας μας στους «Οκτώ».
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής των G8 στη Βόρεια Ιρλανδία τον περασμένο χρόνο δήλωσε, ότι οι ηγέτες συζήτησαν την προώθηση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και απασχόλησης, την εξάλειψη των ανισορροπιών, που οδήγησαν στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική αναταραχή. Συζήτησαν, επίσης, τα κοινά μέτρα για την ενίσχυση του διεθνούς εμπορίου, τη μείωση των προστατευτικών φραγμών και την καταπολέμηση των φορολογικών εγκλημάτων. Αυτά τα θέματα συνεχίστηκαν και στη σύνοδο κορυφής των G20 στην Αγία Πετρούπολη το Σεπτέμβριο του 2013.
Ο αντιπρόεδρος του Κέντρου Στρατηγικών Επικοινωνιών Ντμίτρι Αμπζάλοφ σχετικά με αυτό σημειώνει, ότι όλες τις πρωτοβουλίες, τις οποίες η Μόσχα υπολογίζει να αποκαλύψει στα πλαίσια της προεδρίας της στην G8, είχαν ήδη παρουσιαστεί τον περασμένο χρόνο:
Είναι η τόνωση της απασχόλησης μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και της τεχνολογικής αναβάθμισης της παραγωγής. Δεύτερον, είναι η τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης. Αυτό το ζήτημα έγινε σημαντικό με φόντο το πολύπλοκο παγκόσμιο περιβάλλον. Τρίτο ζήτημα είναι η μεταρρύθμιση των θεσμών, που είχαν συγκροτηθεί στο παρελθόν και πλέον δεν εκπληρώνουν την αποστολή τους. Πρόκειται για το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα.
Η Μόσχα και οι εταίροι της στη σύνοδο κορυφής νωρίτερα είχαν συμφωνήσει στη διεύρυνση της συμμετοχής τους και της συμμετοχής των αναπτυγμένων χωρών στο κεφάλαιο αυτών των δομών, αλλά στην πραγματικότητα μέχρι σήμερα η κατάσταση δεν άλλαξε. Είναι προφανές ότι σε αυτό το ζήτημα η ρωσική πλευρά προτίθεται να επιστρέψει στη σύνοδο κορυφής του Σότσι.
Οι ειδικοί επισημαίνουν, ότι για την επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων οι οικοδεσπότες του φόρουμ θα πρέπει να βρουν ζητήματα, που απασχολούν όλο και περισσότερες χώρες, και να προτείνουν αμοιβαία συμφέρουσες λύσεις. Η Ρωσία έχει τη δυνατότητα. Στο παρελθόν έχει διοργανώσει τα μεγάλα διεθνή φόρουμ ΟΣΑΕ και G20, έχει μελετήσει την εμπειρία των κορυφαίων χωρών σε αυτόν τον τομέα, έχει αναλύσει λεπτομερώς του κοινού για όλους προβλήματος.
Με την ευκαιρία, άλλο ένα ζήτημα στο επικείμενο φόρουμ ο Βλαντίμιρ Πούτιν διατύπωσε ως εξής: να αποδείξουν ότι τα σχήματα των «Οκτώ» και «Είκοσι» αλληλοσυμπληρώνονται και ότι ο τεχνητός διαχωρισμός – στην πρώτη περίπτωση σε πολιτική, ενώ στη δεύτερη σε οικονομική λειτουργία – της μιας ή της άλλης συνόδου κορυφής δεν είναι πλέον σωστός.

 *Η άποψη της Σύνταξης μπορεί να μη συμπίπτει με την άποψη του/της αρθρογράφου.
Ιλιά Χαρλάμοφ


 http://greek.ruvr.ru/2014_01_09/258652312/