PyliZois · Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ - ασπίδα κατά του καρκίνου Βατόμουρο Blackberry Ezevίκα

Τα βατόμουρα ήταν μέρος της καθημερινής διατροφής των αρχαίων. Ο Αισχύλος (525-456 π.Χ.) αρχαίος Έλληνας συγγραφέας των αθάνατων τραγωδιών και ο Ιπποκράτης (460-375 π. Χ.) πατέρας της ιατρικής αναφέρουν το βατόμουρο. Τα βατόμουρα δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά περιέχουν και θρεπτικά στοιχεία που παρέχουν ένα πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων. Ιδού ορισμένα από αυτά:

Η λατινική ονομασία Rubus Fruticosus
Βατόμουρο (Ρούβος ο θαμνώδης)
Αγγλικη ονομασια Blackberry
Ρώσικα Ezevίκα Το συναντούμε με τα ονόματα βάτος, άγριος βάτος, χαμαίβατος, μοραντζίδα, βατσινιά

1. Έχουν πολλή βιταμίνη C. Αρχικά, αποτελούν μια πηγή πλούσια σε βιταμίνη C με διπλάσια περιεκτικότητα από το μύρτιλο. Όπως λέει η διατροφολόγος Ούρσουλα Άρενς, «η βιταμίνη C έχει πολλές σημαντικές λειτουργίες για το σώμα. Είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό μας σύστημα και την καρδιαγγειακή υγεία, συμβάλλοντας στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, βοηθά στη βελτίωση της απορρόφησης του σιδήρου από άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται την ίδια στιγμή, με αποτέλεσμα να μειώνει τον κίνδυνο αναιμίας».

2. Πλούσια σε φυτικές ίνες: Η Άρενς κάνει λόγο και για το πεπτικό σύστημα λέγοντας ότι «τα βατόμουρα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες σε σύγκριση με τα περισσότερα άλλα φρούτα. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης».

 3. «Σωτήριες» τανίνες. Ένα άλλο χαρακτηριστικό των βατόμουρων είναι ότι είναι πλούσια σε τανίνες, για τις οποίες η διατροφολόγος του νοσοκομείου Princess Grace στο Λονδίνο Σάρα Ουίλσον, ενημερώνει ότι «σε ενδεχόμενη επαφή τους με το δέρμα, σφίγγουν τους ιστούς, γεγονός που βοηθά στη συστολή των αιμοφόρων αγγείων και κατά συνέπεια στη μείωση της ελαφρούς αιμορραγίας. Οι τανίνες έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική και ως κατάπλασμα για την επούλωση πληγών».

4. Αντιοξειδωτικές ανθοκυανίνες. Μια άλλη ιδιότητα είναι ότι περιέχουν ανθοκυανίνες που αποτελούν σύμφωνα με την Άρενς, «φυτικές χρωστικές με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπως εικάζεται». Μερικές από τις ανθοκυανίνες αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, ενώ περιέχουν και φλαβονοειδή που αποδεδειγμένα δρουν αποτελεσματικά έναντι του καρκίνου του δέρματος και του πνεύμονα.

 5. Προστατεύει και τα μάτια! Επιπρόσθετα, η λουτείνη που περιέχουν προστατεύει το μάτι δημιουργώντας χρωστικές στην ωχρά κηλίδα, την ευαίσθητη περιοχή στο πίσω μέρος του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, ενώ συμβάλλει και στην πρόληψη οφθαλμικών βλαβών που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία.

6.Μαγγάνιο για τα κόκαλα. Μία χούφτα βατόμουρα δίνει σχεδόν το μισό της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε μαγγάνιο, το οποίο, όπως λέει η Ουίλσον, «βοηθά στη δημιουργία ενός συνδετικού ιστού, ζωτικής σημασίας για την ισχυρή δομή των οστών».

 7. Φυλλικό (για τα κύτταρα) οξύ. Τέλος, τα βατόμουρα περιέχουν φυλλικό οξύ, που παίζει σημαντικό ρόλο στην υγιή διαίρεση και ανάπτυξη των κυττάρων. Η πρόσληψή του συνίσταται και για τις έγκυες γυναίκες, καθώς έχει την ιδιότητα να βελτιώνει ανωμαλίες, όπως η δισχιδής ράχη.



Θεραπευτικές ιδιότητες και ενδείξεις :

Το βότανο δρα ως

στυπτικό,
τονωτικό,
δυναμωτικό,
αντιπυρετικό,
ελαφρώς διουρητικό,
εφιδρωτικό
αποτοξινωτικό

Οι καρποί του βατόμουρου

βελτιώνουν την πέψη,
ανοίγουν την όρεξη
αυξάνουν την περισταλτικότητα των εντέρων
βοηθά με στην καλύτερη αντιμετώπιση της διαρροϊκών καταστάσεων,
στην βελτίωση της όρασης,
καταπολέμηση διάφορων τύπων μολύνσεων και μυκητιάσεων
μείωση της χοληστερόλης.

Χρησιμοποιούνται για ασθένειες

του στομάχου και του συκωτιού,
φλεγμονές της χολής,
γαστρίτιδα,
γαστρορραγίες
σκουλήκια των εντέρων
Οι καρποί χρησιμοποιούνται φρέσκοι και υπό μορφή αφεψήματος.

Ο χυμός των φρέσκων βατόμουρων και το έγχυμα του φυτού πίνετε για
να σβήσει την δίψα στις εμπύρετες καταστάσεις,
πνευμονία
δύσπνοια.

Οι ώριμοι καρποί έχουν καθαρτική δράση
Οι πράσινοι (άγουροι) καρποί έχουν αντιδιαρροϊκή δράση.

Μία ακόμη θετική συνεισφορά της βατομουριάς στην προστασία της ανθρώπινης υγείας, που αφορά στην καλύτερη αντιμετώπιση
του σακχαροδιαβήτη με μία συνδυαστική διαδικασία κατανάλωσης καρπών και αφεψήματος προερχομένου από τα φύλλα του θάμνου.


Τα φύλλα της βατομουριάς σε τσάι είναι ρυθμιστικό του συστήματος των αδένων καλυτερεύοντας τη λειτουργία τους. Και ακόμη συντελούν στη διάτρηση κανονικού βάρους του σώματος.

Ευεργετικό στην διανοητική κατάσταση.
Η ρίζα της βατομουριάς (βιτόρριζα) είναι κατά του διαβήτη.
Το αφέψημα των φύλλων του λαμβάνεται στα κρυολογήματα, βήχα, ασθένειες των άνω αναπνευστικών οδών, ως διουρητικό στην κατακράτηση ούρων, ασθένειες των νεφρών και της ουρήθρας.
Το έγχυμα που προετοιμάζεται με φύλλα, άνθη ή κορυφές του βατόμουρου, χρησιμοποιείται υπό μορφή γαργάρων και για πλυσίματα ενάντια στον ερεθισμό και τις φλεγμονές του λαιμού, φάρυγγα, ούλων και στοματικής κοιλότητας.

Η ρίζα του βατόμουρου μαζί με την ρίζα του πεντάνευρου (πλαντάγκο) χρησιμοποιούνται σαν βοηθητικά κατά του διαβήτη.

Οι καρποί του βατόμουρου χρησιμοποιούνται σε λικέρ, σιρόπια, μαρμελάδα, κρασί και για να δίνουν άρωμα στο ξύδι.
Η απλά - γιαούρτι ανακατεύουμε με μαύρα βατόμουρα + λίγο μέλη
Το αιθέριο έλαιο των καρπών το προσθέτουν σε σαμπουάν και καλλυντικά μπάνιου.

Δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες από τη χρήση του βοτάνου. Κατά συνέπεια το μόνο που πρέπει να προσέχουμε είναι να βάζουμε τη σωστή δοσολογία

Διαβάστε επίσης:
Βατόμουρο Blackberry milksheyk -

Καταπληκτική Μαρμελάδα Βατόμουρο (blackberry) 3 συνταγές -

Πολύ ξεχωριστό Λικέρ βατόμουρο (blackberry) - http://pylizois.blogspot.gr/2014/01/blackberry.html


Πηγές κείμενου: