Πούτιν έσωσε την ουκρανική οικονομία


Θεαματικές ενέσεις στήριξης στην οικονομία της Ουκρανίας
19 Δεκεμβρίου 2013 Όλγκα Σαμοφάλοβα, Ιβάνα Γιανίνα, Vzglyad
H Gazprom μείωσε την τιμή του αερίου για την Ουκρανία περίπου κατά ένα τρίτο. Επιπλέον, η Ρωσία προβαίνει σε οικονομική ένεση 15 δις στην οικονομία της χώρας. Πόσο κερδισμένο είναι το Κίεβο, και τι θα λάβει σε αντάλλαγμα η Μόσχα;


Η ανακοίνωση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Ρωσία θα αγοράσει ουκρανικά ευρωομόλογα αξίας 15 δις δολαρίων είχε ήδη θετική επίδραση στα ασφάλιστρα κινδύνου από χρεοκοπία (τα λεγόμενα credit default swaps). Ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ουκρανίας όσον αφορά τα κρατικά ομόλογα, μειώθηκε. «Ουσιαστικά με αυτές τις αποφάσεις ο Πούτιν έσωσε την ουκρανική οικονομία, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα», λέει με σιγουριά ο ρώσος οικονομολόγος, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος εθνικής ενεργειακής ασφάλειας, Κονσταντίν Σίμονοφ.

«Η Ουκρανία -αναφέρει- βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού αλλά τώρα απομακρύνθηκε από αυτό. Σίγουρα μεταθέτουμε τον κίνδυνο της χρεοκοπίας για μερικούς μήνες, επειδή, τόσο τα 15 δις δολάρια, όσο και η έκπτωση στο αέριο, είναι ένα τεράστιο μπόνους. Η έκπτωση των 135 δολ. στα χίλια κυβικά μέτρα στο αέριο για την Ουκρανία, με βάση το τωρινό επίπεδο κατανάλωσης των σχεδόν 33 δις κ.μ. (τόσο ήταν το 2012), σημαίνει μια ετήσια οικονομία 3 δις δολ. για την Ουκρανία». Σύμφωνα με τον βουλευτή της ουκρανικής Βερχόβνα Ράντα, Αλεξάντρ Στογιάν, με τα χρήματα που θα διαθέσει η Ρωσία, θα στηριχθούν βασικοί κλάδοι της ουκρανικής οικονομίας.

Τα ομόλογα Ουκρανίας

Πολλοί ρώσοι ειδικοί τους οποίους ρώτησε η RBTH, αρχικά εξεπλάγησαν με την απόφαση της ηγεσίας της χώρας να επενδύσει στα ευρωομόλογα της Ουκρανίας. Ωστόσο, αργότερα έγινε γνωστό ότι αυτά θα τοποθετηθούν σε τίτλους στο Χρηματιστήριο αξιών της Ιρλανδίας. Αυτό σημαίνει ότι η σταθερότητά τους αυξάνεται σημαντικά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ειδικού του Κέντρου οικονομικών προγνώσεων της Gazprombank, Μαξίμ Πετρονιέβιτς, για τη Ρωσία αυτό μπορεί να αποδειχθεί μια αρκετά συμφέρουσα επένδυση, καθώς η απόδοση των ομολόγων μπορεί να φτάσει το 5-8% το χρόνο σε ξένο νόμισμα.

Εν τω μεταξύ, παραμένουν κάποια ζητήματα σχετικά με την έκπτωση στο φυσικό αέριο, όπως το γεγονός ότι δεν έχει καθοριστεί ο συγκεκριμένος όγκος των προμηθειών με το νέο τιμολόγιο. Το συμβόλαιο του 2009 προέβλεπε ότι το Κίεβο πρέπει να αγοράζει 40 δις κ.μ. αερίου, αλλά προς το παρόν η Ουκρανία αγοράζει το πολύ 30 δις κ.μ.Ο Βλαντίμιρ Ομέλτσενκο, γενικός αναλυτής του Κέντρου οικονομικών και πολιτικών μελετών «Ραζούμκοφ», εκτιμά ότι «αν η Ουκρανία υποχρεωθεί να αγοράζει περισσότερο ρωσικό αέριο τότε δεν κερδίζει τίποτα από την έκπτωση σε αυτό, δηλαδή θα πληρώνει τα ίδια χρήματα, ίσως και περισσότερα από ό,τι τώρα». Ο ίδιος προσθέτει, ότι εκτός αυτού, η χαμηλή τιμή στο ρωσικό αέριο φρενάρει τα προγράμματα της Ουκρανίας που αφορούν τις προμήθειες ρωσικού αερίου από την Ευρώπη με το σύστημα της «επιστροφής», καθώς και την ανάπτυξη σχιστολιθικού αερίου στην Ουκρανία, επειδή και τα δυο θα καταστούν οικονομικά ασύμφορα.Ρεαλιστική πολιτικήΟ Κονσταντίν Σίμονοφ είναι βέβαιος πως ο Πούτιν -ως ρεαλιστής πολιτικός- ο οποίος στο παρελθόν δεν προέβαινε σε εκπτώσεις, είναι σίγουρο ότι θα έχει προχωρήσει σε συμφωνίες που θα προασπίζουν τα ρωσικά συμφέροντα. «Υπάρχει ένα σκιώδες όφελος το οποίο η Ρωσία αφήνει προς το παρόν στην άκρη, προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα στον ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς να σώσει την κατάσταση και να δείξει ότι εν τέλει η Ρωσία είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα επιλογή από την ΕΕ. Γι’ αυτό χορήγησε και έκπτωση, αλλά και τα 15 δις δολ. Αργότερα όμως, πιστεύω ότι δύο βασικά θέματα θα εμφανιστούν οπωσδήποτε», λέει ο Σίμονοφ.Ο ειδικός θεωρεί ότι, πρώτον, η ρωσική πλευρά έχει συνεννοηθεί ώστε η Gazprom να λάβει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στις πωλήσεις αερίου απευθείας στους τελικούς καταναλωτές στην Ουκρανία. Σε αυτή την περίπτωση το κέρδος από την πώληση θα είναι μεγαλύτερο και η Gazprom θα ρεφάρει τα διαφυγόντα έσοδα από την έκπτωση που έγινε στο αέριο. Σήμερα την πώληση του αερίου έχει αναλάβει η Naftogaz και οι ιδιωτικές εταιρίες των Ντμίτρι Φιρτάς και Σεργκέι Κούρτσενκο. Ο οικονομολόγος δεν αποκλείει την πιθανότητα η Gazprom να δημιουργήσει κοινοπραξία με μια από αυτές τις ιδιωτικές εταιρίες για την πώληση ρωσικού φυσικού αερίου στο τελικό ουκρανό καταναλωτή.Το δεύτερο όφελος για τη Ρωσία είναι ότι μπορεί να αποκτήσει τον έλεγχο του ουκρανικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου, αναφέρει ο Σίμονοφ, πιθανολογώντας ότι ο Γιανουκόβιτς ανέλαβε κάποιες δεσμεύσεις αναφορικά με την πώλησή του στη Ρωσία. Θεωρεί δε, ότι οι δυο αυτές ιστορίες είναι σημαντικότερες από ό,τι η Τελωνειακή Ένωση της Ουκρανίας.

Το πρωτότυπο άρθρο βρίσκεται στην ιστοσελίδα Vzglyad.Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας κάτω από το κείμενο ή στη σελίδα μας στο Facebook!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου