"Μαγικός χειμώνας" στη Μόσχα

"Μαγικός χειμώνας" στη Μόσχα
Οι τουρίστες έχουν την τάση να φοβούνται τον θρυλικό κρύο χειμώνα της Ρωσίας. Ωστόσο, αν κάποιος ντυθεί καλά, δεν υπάρχει κανένας φόβος. Επωφεληθείτε λοιπόν για λίγο από τη θαλπωρή στα καφέ, τα θέατρα και τα μουσεία και μετά ετοιμαστείτε ν’ αναζητήσετε την αυθεντική ψυχή της ρωσικής πρωτεύουσας...
 
Το φρέσκο χιόνι βελτιώνει κάθε σκηνικό, κρύβει κάθε ατέλεια, μαλακώνει  τραχιές κι αυστηρές γραμμές, ενώ ο πάγος δεν είναι μόνο για να θαυμάζουμε τα σχέδιά του στο παράθυρό μας, αλλά προσφέρεται για παγοδρομία, για γλυπτική, για ιστιοπλοΐα, ακόμη και για κολύμπι. 
 Εμβληματικά Τοπία
Χρυσοί τρούλοι, αειθαλή δέντρα, μνημειώδη γλυπτά, και ξύλινα εξοχικά, όλα αυτά αναδύουν τη συμβολική ομορφιά του χειμωνιάτικου τοπίου. Το μαλακό χιόνι στον κήπο του Κρεμλίνου, στην υπερυψωμένη όχθη του ποταμού Μόσχοβα, το καμπαναριό του Ιβάν του Τρομερού, και τους τρούλους των γύρω καθεδρικών ναών, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, της Αναλήψεως και των Αρχαγγέλων, διαμορφώνουν το τέλειο σκηνικό. Αυτά τα ιστορικά, ιερά κτίρια στην καρδιά της πόλης είναι τα σύμβολα της Ρωσίας, όπως ακριβώς είναι και ο χειμωνιάτικος καιρός.
 
Και τα δυο μαζί, συνιστούν τον συνδυασμό που κερδίζει, ενώ, δίπλα, το εποχικό παγοδρόμιο και το χριστουγεννιάτικο δέντρο έξω από την φωτεινή νεράιδα GUM στην Κόκκινη Πλατεία συμπληρώνουν τη μαγεία. Στα νότια της πόλης, η ροζ εκκλησία-πύλη και τα τείχη της μεσαιωνικής Μονής του Αγίου Δανιήλ, κοντά στη στάση Τούλσκαγια του μετρό, περιβάλλουν μια πολυποίκιλη ομάδα εκκλησιών, λες και είναι φτιαγμένες μόνο και μόνο για τις χιονισμένες ημέρες. Το φως των κεριών πέφτει πάνω στις αρχαίες εικόνες και τα λαμπρά φρέσκο του Καθεδρικού Ναού των Αγίων Πατέρων, του 17ου αιώνα.
Απέναντι, η νεοκλασική Αγία Τριάδα, που την περιβάλλουν έλατα, χτίστηκε από τον Οσιπ Μπόβε, φημισμένο για το Θέατρο Μπολσόι. Ο μικρός χρυσός τρούλος έχει ανεγερθεί για τον εορτασμό των 1.000 χρόνων της ρωσικής Ορθοδοξίας, το 1998. Το Μοναστήρι  είναι η επίσημη κατοικία του Πατριάρχη,  που την φρουρούν Κοζάκοι, ντυμένοι για το χιόνι, με μπότες και γούνινα καπέλα. Για ένα εντελώς άλλο χειμωνιάτικο τοπίο, οι επισκέπτες μπορούν να κατευθυνθούν στην εξοχική κατοικία του Ντεντ Μοροζ, του Ρώσου Άι Βασίλη, στο πάρκο Κουζμίνκι, νοτιοανατολικά του κέντρου της πόλης. Υπάρχει μια ακαταμάχητη γοητεία σε αυτή την συλλογή των κιτς εξοχικών, όταν χιονίζει και ιδιαίτερα όταν πέφτει το σκοτάδι.
http://rbth.gr/articles/2012/11/26/mosxa_o_xeimona_ton_thaymaton_18369.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου