PyliZois - Παιδιά-σκλάβοι στα σύγχρονα κάτεργα

Περισσότερα από 115 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι σε όλο τον κόσμο, δηλαδή το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού αυτής της ηλικιακής κατηγορίας, απασχολούνται σε επικίνδυνα για την υγεία τους επαγγέλματα ή επαγγέλματα που απειλούν τη ζωή τους, ανακοίνωσε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO).Η υπηρεσία του ΟΗΕ αναφέρει σε έκθεσή της ότι τα παιδιά εργάζονται σε βιομηχανίες, μεταλλεία, ορυχεία, φάρμες, βιοτεχνίες κατασκευής παπουτσιών ή σε καλλιέργειες λουλουδιών.


Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι εργοδότες προτιμούν την παιδική εργασία διότι είναι φτηνή "και επειδή τα παιδιά είναι από τη φύση τους πιο υπάκουα και πειθαρχούν πιο εύκολα από τους ενήλικες, αλλά και πολύ φοβισμένα για να παραπονεθούν". Η έκθεση δημοσιοποιήθηκε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας του ΟΗΕ κατά της Παιδικής Εργασίας, στις 12 Ιουνίου.Η ILO αναφέρει ότι περισσότερο από το μισό των παιδιών και εφήβων που απασχολούνται σε επικίνδυνες δουλειές αφορά περιοχές του κόσμου όπως η Αφρική, η Ασία και η Λατινική Αμερική. 
Η ακραία φτώχεια είναι αυτή που εξωθεί τα παιδιά να εργάζονται σε ψυχολογικά και σωματικά επικίνδυνες δουλειές, ενώ κάποιες φορές οι παρενέργειες από τις τοξικές ουσίες με τις οποίες έρχονται σε επαφή τα παιδιά-σκλάβοι εκδηλώνονται αρκετά χρόνια αργότερα. Πολλά παιδιά ηλικίας ακόμη και 5 ετών εργάζονται, αν και ο αριθμός τους έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια υπό την πίεση της κοινής γνώμης και των εκστρατειών ενημέρωσης. Αντίθετα σημαντικά έχουν αυξηθεί τα ποσοστά των εφήβων 15 με 17 ετών που εργάζονται σε επικίνδυνα επαγγέλματα. 

       
Πρόσφατα απελευθερώθηκαν 400 ανήλικα παιδιά, κυρίως αγόρια, τα οποία εργάζονταν παράνομα σε ορυχεία χρυσού στην Μπουρκίνα Φάσο, κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης που συντόνιζε η Ιντερπόλ. «Εργάζονταν κάτω από ακραίες συνθήκες, χωρίς αέρα, σε τρύπες εξόρυξης μέχρι και 70 μέτρα βάθος, χωρίς μισθό ή εκπαίδευση» είπε o εκπρόσωπος της Ιντερπόλ, προσθέτοντας ότι τα παιδιά βρίσκονται πλέον, υπό τις φροντίδες υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας. 

Σύμφωνα με την Ιντερπόλ, μερικά από τα παιδιά, που είχαν έρθει από το γειτονικό Νίγηρα, είχαν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση. . Η Δυτική Αφρική έχει από τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας στον κόσμο, γεγονός που καθιστά την σωματεμπορία δύσκολα αντιμετωπίσιμη. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, στην περιοχή αυτή τα παιδιά πέφτουν θύματα εμπορίας για καταναγκαστική εργασία ή σεξουαλική εκμετάλλευση.


Ομως περισσότερα από 1 εκατομμύριο παιδιά ηλικίας 10-14 ετών συνεχίζουν να εργάζονται στη Βραζιλία, παρά τις κινήσεις της κυβέρνησης κατά της παιδικής εργασίας.Το δημοσίευμα, που επικαλείται στοιχεία της απογραφής που συνέλεξε το Βραζιλιανό Ινστιτούτο Γεωγραφίας και Στατιστικής (IBGE), αναφέρει πάντως ότι οι προσπάθειες των αρχών έχουν ευοδωθεί σε κάποιο βαθμό.
 Το ποσοστό των παιδιών και των εφήβων της Βραζιλίας που εργάζονται για να βγάλουν το ψωμί τους έχει μειωθεί από 6,6% το 2000, σε 6,2% το 2010.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η παιδική εργασία είναι ένα ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα στην βραζιλιανή Αμαζονία, όπου περίπου το 10% του συνόλου των παιδιών εργάζεται.Οι αρχές της Βραζιλίας έχουν θέσει ως στόχο την εξάλειψη της παιδικής εργασίας μέχρι το 2020.
http://newsland.com/news/detail/id/749873/
http://pro100news.info/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου