Συμβουλές για να περάσετε τα καλύτερα Χριστούγεννα της ζωής σας


Σε λίγες ημέρες έρχονται οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Κάποιοι τις περιμένουν με  μεγάλη προσμονή και βιώνουν συναισθήματα χαράς κατά τη διάρκειά τους, τη στιγμή που άλλοι βιώνουν συναισθήματα μελαγχολίας και άγχους. Γιατί αυτή η διαφοροποίηση; Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένοι περιμένουν τις συγκεκριμένες γιορτές, για να εκπληρώσουν τις προσωπικές τους επιθυμίες, υλικές και συναισθηματικές. Όταν αυτές δεν μπορούν να εκπληρωθούν, τότε μερικοί διακατέχονται από αισθήματα ματαιότητας και μεγάλης στενοχώριας



Φυσικά, η κάθε κατάσταση που βιώνει κανείς είναι μοναδική και καλό είναι να την εξετάζουμε μεμονωμένα. Υπάρχουν όμως κάποιες κατευθύνσεις, τις οποίες ανεξαρτήτως κατάστασης και συνθηκών, είναι καλό και ωφέλιμο να τις ακολουθούμε, για να καλλιεργούμε θετική σκέψη και προοπτική στη ζωή μας.

Με ποιον τρόπο μπορούμε να περάσουμε καλά τις γιορτές;
Βγάλτε το «πρέπει» από το λεξιλόγιό σας και αντικαταστήστε το με το «θέλω». Όταν η επιθυμία γίνεται καταναγκασμός, τότε χάνει από χαρά και δεν προσφέρει ικανοποίηση.
Μην δώσετε μεγάλη βαρύτητα στην εικόνα σας προς τους τρίτους. Εάν οποιαδήποτε πράξη σας την πραγματοποιείτε μέσα στις γιορτές, διότι νιώθετε πως θα περάσετε από «εξετάσεις», είναι σίγουρο πως τελικά θα προκαλέσετε στον εαυτό σας μεγάλη κούραση, σωματική και ψυχική. Δώστε προτεραιότητα στον εαυτό σας και στους δικούς σας ανθρώπους στο να περάσετε ξέγνοιαστα και ζεστά και περιορίστε τις υποχρεώσεις σας προς τους γύρω ανθρώπους.

Λειτουργήστε βάσει προτεραιοτήτων. Σκεφτείτε καλά τι είναι πιο σημαντικό για εσάς και βάλτε το πρώτο στη λίστα των επιθυμιών σας.
Ξεκουράστε σώμα και ψυχή. Οι γιορτές πρέπει να είναι ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητα και το «τρέξιμο» αυτές τις ημέρες καλό είναι να γίνεται βάζοντας ένα όριο. Έτσι, θα προστατεύσετε τον οργανισμό σας από κάθε είδους κόπωση. Εάν δεν αντέχετε, ζητήστε βοήθεια ή ολοκληρώστε τις εργασίες σας μετά τις γιορτές.

Κάντε δώρα με πολύ λίγα λεφτά. Εάν η τσέπη σας αντέχει να ξοδέψει κάποια χρήματα για δώρα, δεν είναι απαραίτητο να τα σπαταλήσετε σε πανάκριβα προϊόντα. Μπορείτε να κάνετε και τους εαυτούς σας και τους ανθρώπους που αγαπάτε χαρούμενους με πολύ απλά και λιτά δωράκια.

Η κίνηση μετράει και όχι η λάμψη του δώρου.
Μην σας πιάνει στενοχώρια επειδή φέτος δεν έχετε οικονομική άνεση. Από πού και ως πού τα Χριστούγεννα έχουν συνδεθεί με χρηματικές κρεπάλες; Αυτές είναι άγιες ημέρες και ο αρχικός τους σκοπός δεν είναι να αγοράζουμε δώρα και να τρώμε τα λεφτά μας από εδώ και από εκεί. Αυτό που προστάζουν αυτές οι ημέρες είναι να έρθουμε κοντά με τους ανθρώπους, να μοιραστούμε στιγμές και να βιώσουμε όμορφα και ζεστά συναισθήματα.

Βρεθείτε με ανθρώπους που αγαπάτε και σας αγαπούν. 

Μην μένετε μόνοι και μόνες, ακόμα και στην περίπτωση που δεν έχετε καλή ψυχολογία. Δεν θα σας βοηθήσει. Όσο δύσκολο κι αν φαντάζει, μην βαλτώσετε. Θα σας φανεί βουνό στην αρχή, αλλά η επικοινωνία και η συνύπαρξη με τους δικούς σας ανθρώπους θα σας συνεπάρει.
Μην αφήσετε μόνα τους τα ηλικιωμένα άτομα. Εμπλέξτε τους στις δραστηριότητες των εορτών. Είναι πολύ σημαντικό και για εκείνους και για εσάς να περνάτε τέτοιες στιγμές μαζί.
Μην συγκρίνετε τον τρόπο με τον οποίο οι γύρω σας θα περάσουν τις γιορτές με τον δικό σας. Κοιτάξτε να επιλέξετε να ζήσετε αυτές τις ημέρες όπως εσείς και η οικογένειά σας το επιθυμεί. Η χαρά δημιουργείται από εμάς τους ίδιους και όχι από τις καταστάσεις.

Όσο είναι εφικτό, βγάλτε τις δύσκολες σκέψεις από το μυαλό σας και δώστε τους χρόνο, αφού πρώτα ξεκουραστείτε. Κάντε ένα μικρό διάλειμμα από οτιδήποτε σας πιέζει και σας φορτίζει με αρνητικά συναισθήματα. Μην ξεχνάτε πως για να καταφέρετε να επιλύσετε το οποιοδήποτε πρόβλημα στη ζωή σας, χρειάζεστε δύναμη και ενέργεια.

Φροντίστε τη διατροφή σας χωρίς να στερηθείτε την απόλαυση του εορταστικού τραπεζιού. Πέραν του ότι δεν είναι καλό να ξεκινήσετε δίαιτα μέσα στις γιορτές, πρέπει συγχρόνως να θέσετε όριο στον εαυτό σας κατά την κατανάλωση των εορταστικών εδεσμάτων. Και αυτό γιατί τα

Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά μπορούν να προκαλέσουν συναισθηματική υπερφαγία.

«Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με την ψυχολόγο κ. Αθανασιάδου. Για περισσότερα κείμενα του συγκεκριμένου αρθρογράφου πατήστε εδώ»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου