Βάσει των στοιχείων της νορβηγικής εταιρείας Kontali Analyse, τα οποία επικαλείται ο ΣΕΘ, το 2013 η συνολική παραγωγή της Ελλάδας ανέρχεται στους 123.000 τόνους, ενώ η παραγωγή της Τουρκίας στους 94.000 τόνους.
Αυτό ανατρέπει πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times που εμφάνιζε την Ελλάδα να υποχωρεί κατά 7% δηλαδή στους 94.000 τόνους και την παραγωγή της Τουρκίας να αυξάνει κατά 12% και να ανέρχεται στους 108.000 τόνους. Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΘ, η τσιπούρα και το λαβράκι είναι το ελληνικό προϊόν διατροφής με τη μεγαλύτερη εξωστρέφεια, καθώς η αξία των εξαγωγών το 2012 ξεπέρασε τα 400 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι κάθε εβδομάδα εξάγονται περίπου 2.000 τόνοι φρέσκιας ελληνική τσιπούρας και λαβρακιού οδικώς και αεροπορικώς σε περισσότερες από 30 χώρες ανά τον κόσμο. Ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών αποτελεί σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης λόγω της εξωστρέφειας που τον χαρακτηρίζει, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και στην πρόσφατη έρευνα της McKinsey. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΣΕΘ, η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση έχει καταστήσει τον κλάδο ιδιαίτερα ευάλωτο απειλώντας τη βιωσιμότητά του μετά από 30 χρόνια πρωτιάς. H Πολιτεία και το τραπεζικό σύστημα αναφέρει, πρέπει να ενεργοποιηθούν άμεσα και να υιοθετήσουν τα αναγκαία μέτρα που θα δώσουν λύσεις στα ουσιαστικά προβλήματα του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας έτσι ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις θαλασσοκαλλιέργειας να συνεχίσουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου