PyliZois · Οι μύθοι και τα θαύματα της λίμνης Τιτικάκα

Η λίμνη Τιτικάκα βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ της Βολιβίας -το ανατολικό της τμήμα- και του Περού -το δυτικό- και τα έχει όλα... Μύθοι, θρύλοι και μυστήρια βρίσκονται σε έναν από τους πιο διάσημους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως. Για πολλούς πολιτισμούς της Νότιας Αμερικής, η λίμνη θεωρείται ιερός τόπος και μέρος με θρυλικά στοιχεία. Υπάρχουν επίσης 41 νησιά διαφόρων μεγεθών, μερικά από τα οποία είναι πυκνοκατοικημένα. Ένα από τα μεγαλύτερα είναι το Isla del Sol 



(Νησί του Ήλιου), το οποίο είναι προσβάσιμο μέσω τακτικών ακτοπλοϊκών δρομολογίων από την πόλη Κοπακαμπάνα στη Βολιβία. Περισσότερα από 180 τα έχουν βρεθεί στο Isla del Sol -σημαντικό μέρος στην μυθολογία των Ίνκας- και πιστεύεται ότι είναι η γενέτειρα του Ίντι, του θεού Ήλιου των Ίνκας.





Βρίσκεται στις Άνδεις σε υψόμετρο 3.811 μ., είναι η υψηλότερη πλεύσιμη λίμνη στη Γη και η μεγαλύτερη λίμνη της Νότιας Αμερικής σε όγκο νερού. Αποτελείται από δύο μέρη που μοιάζουν σχεδόν με δύο διαφορετικές λίμνες. Ωστόσο, συνδέονται με μια λεπτή λωρίδα νερού -800 μ. το στενότερο σημείο- που ονομάζεται το "Στενό του Tiquina". Η μεγαλύτερη από τις δύο υπολεκάνες αποκαλείται Lago Grande (Μεγάλη Λίμνη) και η μικρότερη Lago Pequeño (Μικρή Λίμνη), ενώ είναι γνωστές και ως Lago Chucuito και Lago Huinaymarka, αντίστοιχα. Στο βαθύτερο σημείο της η Lago Grande φτάνει τα 284 μ. και η Lago Pequeño τα 40 μέτρα. Έτσι, το μέσο βάθος της λίμνης είναι συνολικά 107 μ.

Αν και η προέλευση του ονόματος της είναι άγνωστο και η έννοια της λέξης ασαφής, έχει μεταφραστεί ως "Rock Puma" ή "Rock of the Puma" (Βράχος του Πούμα), λόγω του σχήματος της, που -με λίγη φαντασία- θυμίζει ένα πούμα (η Lago Grande) που κυνηγάει ένα κουνέλι (η Lago Pequeño). Επίσης κάποιοι το μεταφράζουν ως "κατσάβραχα από μόλυβδο".

Το νησί Taquile μέσα στη λίμνη

Λόγω των χαμηλών επιπέδων βροχής και των λίγων παγετών που λιώνουν τρέχουν στους παραποτάμους της Τιτικάκα, τα επίπεδα της λίμνης συρρικνώνονται από το 2000. Η λίμνη τροφοδοτείται από πέντε μεγάλες παραποτάμους και περίπου 20 άλλα μικρότερα ποτάμια.

Το νησί Isla dela Luna (φωτογραφία)

Το νησί Isla del Sol
Ανατολικά του Isla del Sol είναι το Isla de la Luna (Νησί του Φεγγαριού), η γενέτειρα της Mama Quilla, της θεά της Σελήνης, σύμφωνα με τη μυθολογία των Ίνκας. Και εδώ υπάρχουν πολλά ερείπια.

Αρχαιολογικά, η λίμνη Τιτικάκα είναι πολύ σημαντική καθώς έχουν βρεθεί πολλά ερείπια στις ακτές της που αποδεικνύουν την ύπαρξη αρχαίων κοινωνιών που προϋπήρχαν της χριστιανικής εποχής, καθιστώντας τους μερικούς από τους παλαιότερους πολιτισμούς στην αμερικανική ήπειρο.

Στο νότιο άκρο της λίμνης έχουν βρεθεί τα κυριότερα ευρήματα, ειδικά στη Βολιβιανή Τιαχουανάκο. Μερικά από τα σημεία είναι δεμένα με σημαντικά γεγονότα στη μυθολογία των Ίνκας. Για παράδειγμα, ένας κατεστραμμένος ναός πιστεύεται ότι έστεκε στο σημείο όπου ο Manco Capac και η Mama Ocllo, τα παιδιά του Ήλιου, στάλθηκαν στη Γη για να ιδρύσουν τη δυναστεία των Ίνκας. Οι Ίνκας θεωρούν την Τιτικάκα γενέτειρά τους, καθώς, εδώ λέγεται πως αναστήθηκε ο θεός Viracocha και δημιούργησε τον κόσμο. Σύμφωνα με τη μυθολογία των Ίνκας, εδώ ανέτειλε τον ήλιο, το φεγγάρι και τα αστέρια. Έπειτα δημιούργησε τους πρώτους ανθρώπους από πέτρα -τον Manco Capac και την Mama Ocllo. Οι Ίνκας πίστευαν ότι όταν κάποιος πεθαίνει το πνεύμα του επιστρέφει στη λίμνη, απ' όπου προήρθε.

Το 2000, μια διεθνής ομάδα αρχαιολόγων βρήκε ερείπια ενός αρχαίου ναού κάτω από τη λίμνη, τα οποία χρονολογούνται περίπου πριν από 1.000 χρόνια και πιστεύεται ότι είναι από την προ-Ίνκας εποχή και μάλλον ανήκουν στους ιθαγενείς Tiwanaku. Εκτός από τον μεγάλο ναό διαστάσεων 200 επί 50 μ., οι επιστήμονες βρήκαν επίσης στοιχεία γεωργίας -ένα μακρύ τοίχο μήκους 800 μ. και έναν ασφαλτοστρωμένο δρόμο- σε περισσότερες από 200 καταδύσεις στον πυθμένα της λίμνης. 
Η ανακάλυψη προκάλεσε και πάλι συζητήσεις για την Wanaku -μια θρυλική, υποβρύχια χαμένη πόλη- και τις ιστορίες για τον λεηλατημένο χρυσό των Ίνκας που έχασαν στη λίμνη οι Ισπανοί.

Περισσότερα Ξωτικό: Οι μύθοι και τα θαύματα της λίμνης Τιτικάκα http://3otiko.blogspot.com/2012/06/blog-post_1107.html#ixzz2iaMu0qle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου