Κυτταρίτιδα και τρόποι αντιμετώπισης ΑΠΛΑ!!!

kyttaritida
Αιτίες και θεραπευτικές μέθοδοι - ΑΠΛΑ!!! Με τον όρο κυτταρίτιδα εννοούμε τα στρώματα λιπωδών κυττάρων και συνδετικού ιστού, τα οποία συσσωρεύονται κάτω από το δέρμα. Θεωρείται ένα μη φλεγμονώδες φαινόμενο που προκαλεί αλλοιώσεις στην επιδερμίδα, σχηματίζοντας ανώμαλους κυματισμούς και προσδίδοντας στο δέρμα όψη φλοιού πορτοκαλιού. 

 

Η κυτταρίτιδα δημιουργείται όταν μια συγκεκριμένη περιοχή του δέρματος δεν αιματώνεται ικανοποιητικά, με αποτέλεσμα τα λιποκύτταρα της περιοχής να μην τρέφονται κανονικά. Έτσι αντί ο οργανισμός να καίει το λίπος και να το αναδομεί, το στέλνει να συσσωρευτεί αφύσικα στα ατροφικά λιποκύτταρα, με αποτέλεσμα αυτά να αυξάνονται σε όγκο συμπιέζοντας τα αγγεία και επιδεινώνοντας το πρόβλημα της κυκλοφορίας.
Τι ευθύνεται για την εμφάνιση της
Είναι πολλοί οι παράγοντες, οι οποίοι σχετίζονται με την εμφάνιση της. Καταρχήν ο κληρονομικός παράγοντας παίζει σημαντικό ρόλο, όπως επίσης και οι ορμονικές διακυμάνσεις, οι οποίες συμβαίνουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής των γυναικών. Η κακή κυκλοφορία του αίματος, η οποία προέρχεται από την καθιστική ζωή ή και άλλους παράγοντες συνδέεται με την ανεπαρκή παροχή οξυγόνου στους ιστούς και κατά συνέπεια με την εμφάνιση κυτταρίτιδας στο δέρμα. Όσον αφορά στη διατροφή μας, η υπερβολική κατανάλωση τσιγάρου, καφέ, αλατιού και οινοπνεύματος προκαλούν συσσώρευση τοξινών και διευκολύνουν την εξάπλωση της κυτταρίτιδας. Επίσης, η πολύ πλούσια διατροφή σε λίπη, άμυλο και ζάχαρη προκαλούν αύξηση βάρους, άρα αυξάνονται οι πιθανότητες για εμφάνιση κυτταρίτιδας. Σημαντικό ρόλο παίζει και η κακή πεπτική λειτουργία με τη φυσική συνέπεια της, τη δυσκοιλιότητα.
Που εντοπίζουμε την κυτταρίτιδα στο σώμα μας και ποιό φύλο αφορά περισσότερο
Οι περιοχές του σώματος μας, στις οποίες εντοπίζεται η κυτταρίτιδα είναι οι γλουτοί, οι μηροί, τα μπράτσα, η κοιλιά και η εσωτερική πλευρά των γονάτων. Η κυτταρίτιδα είναι κατά κύριο λόγο γυναικείο πρόβλημα, διότι στο γυναικείο σώμα οι λιπώδεις ιστοί, είναι περισσότεροι από ότι στο ανδρικό. Το ίδιο ισχύει και για τα λιποκύτταρα, όπου παρουσιάζεται έντονη τοπική διόγκωση τους, εξαιτίας των γυναικείων ορμονών. Οι άνδρες είναι δυνατό να εμφανίσουν κυτταρίτιδα πιο σπάνια εάν πάσχουν από ορμονικές διαταραχές, όπως μειωμένη παραγωγή της ανδρικής ορμόνης του φύλου, της τεστοστερόνης και αυξημένη παραγωγή της γυναικείας ορμόνης του φύλου, των οιστρογόνων.
Πως εμφανίζεται στο σώμα μας
Η κυτταρίτιδα όταν είναι στο αρχικό στάδιο δεν είναι ορατή πάνω στο δέρμα παρά μόνο όταν το πιέζουμε βλέπουμε κάποιες λακουβίτσες. Στη συνέχεια, όταν η γυναίκα είναι όρθια το δέρμα της αποκτά όψη φλοιού πορτοκαλιού. Και στο τελικό στάδιο η κυτταρίτιδα είναι πλέον εμφανής σε κάθε θέση με πίεση ή χωρίς.
Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κυτταρίτιδα
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αποτρέψουμε την εμφάνιση της κυτταρίτιδας στο δέρμα μας ή σε περίπτωση που αυτή έχει ήδη εμφανιστεί, να βελτιώσουμε την όψη του δέρματος μας. Η άσκηση και ιδιαίτερα το περπάτημα βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών από το δέρμα. Πρέπει να καταναλώνουμε πολύ νερό, αφού κατά τη διάρκεια της ημέρας πολλή ποσότητα αποβάλλεται από τον οργανισμό μας με την εφίδρωση και την ούρηση και πρέπει να αντικατασταθεί. Με το νερό αποβάλλονται οι τοξίνες και έτσι λειτουργούν πιο καλά το κυκλοφορικό και λεμφικό σύστημα, τα οποία παίζουν ρόλο για την εμφάνιση κυτταρίτιδας. Είναι αναγκαίο να προσέχουμε τη διατροφή μας. Να περιορίζουμε την κατανάλωση οινοπνεύματος και καφέ και να ακολουθούμε μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα με άφθονες φυτικές ίνες. Ακόμα και στους αδύνατους ανθρώπους μια διατροφή πλούσια σε λίπη αυξάνει το ποσοστό λίπους στο σώμα και άρα συνδέεται με την εμφάνιση κυτταρίτιδας. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος, των γλυκών και των πλήρων γαλακτοκομικών προϊόντων. Προσπαθήστε να βγάλετε από τη ζωή σας τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος, η οποία είναι υπεύθυνη για την παγίδευση των τοξινών και τη διαταραχή της κυκλοφορίας του αίματος. Επίσης, μια συστηματική και μακροχρόνια αγωγή με προϊόντα κατά της κυτταρίτιδας συμβάλλει στη βελτίωση της υφής του δέρματος. Οι κρέμες, οι οποίες υπάρχουν στο εμπόριο μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με την τεχνική της μεσοθεραπείας, η οποία εφαρμόζεται στο ιατρείο από το θεράποντα ιατρό.
*Δρ Γιώργος Ιωαννίδης Δερματολόγος



























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου