Στην Αγία Πετρούπολη μεταφέρονται σήμερα οι «30 της Αρκτικής»

 
Με μια εβδομάδα καθυστέρηση, μεταφέρονται σήμερα τελικά οι «30 της Αρκτικής» στην Αγία Πετρούπολη. Οι ακτιβιστές της Greenpeace αποχώρησαν από τα κρατητήρια του Μουρμάνσκ, στην Αρκτική, όπου βρίσκονται από τις 19 Σεπτεμβρίου. Να υπενθυμίσουμε πως οι συλληφθέντες αρχικά αντιμετώπιζαν την κατηγορία της πειρατείας σε ρωσικά ύδατα, επειδή, στο πλαίσιο δράσης...
 τους εναντίον των εξορύξεων στην Αρκτική, επιχείρησαν να ανεβούν σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου της Gazprom. Τα μέλη του πληρώματος του παγοθραυστικού Arctic Sunrise (4 Ρώσοι, 6 Βρετανοί, 2 Καναδοί, ένας Αμερικανός κι ένας Γάλλος, μεταξύ των 28 ακτιβιστών της Greenpeace, καθώς και δύο ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι – φωτορεπόρτερ) συνελήφθησαν μετά την έφοδο των ειδικών δυνάμεων της ρωσικής ακτοφυλακής στο Arctic Sunrise, στις 19 Σεπτεμβρίου, στη θάλασσα Μπάρεντς.

Η Εξεταστική Επιτροπή  υποβάθμισε αργότερα την κατηγορία, από την πειρατεία  που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών , στην κατηγορία του χουλιγκανισμού. Η μέγιστη ποινή για χουλιγκανισμό σύμφωνα με το Ρωσικό Δίκαιο είναι επτά χρόνια. Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές η μεταφορά στην Αγία Πετρούπολη έχει κριθεί αναγκαία, δεν έχει όμως διευκρινιστεί ο ακριβής τόπος προορισμού.
Η υπόθεση που απασχολεί τις αρχές αλλά και τη διεθνή κοινότητα εδώ και περίπου δύο μήνες, έχει λάβει δημοσιότητα με αλλεπάλληλες εκδηλώσεις συμπαράστασης στους «30 της Αρκτικής». Εντεκα σημαντικοί νομπελίστες ειρήνης, όπως ο Αρχιεπίσκοπος Νοτίου Αφρικής Ντέσμοντ Τούτου,  έχουν ζητήσει με ανοιχτή επιστολή την παρέμβαση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την απελευθέρωση των ακτιβιστών, ενώ πολλοί επώνυμοι έχουν επίσης ενώσει τις φωνές τους κατά της σύλληψης, μεταξύ των οποίων ο ηθοποιός Τζουντ Λο και η σχεδιάστρια μόδας Βίβιαν Γουέστγουντ .



Πηγή: RIA Novosti

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου