Κοσμοναύτης Μιχαήλ Τιούριν: Δεν έχω δει UFO στο Διάστημα

 Κοσμοναύτης Μιχαήλ Τιούριν: Δεν έχω δει UFO στο Διάστημα
Στις 7 Νοεμβρίου εκτοξεύτηκε προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Soyuz TMA-11M», το οποίο μετέφερε στο Διάστημα τον Ολυμπιακό πυρσό του Σότσι. Πριν από την εκτόξευση ο ρώσος κοσμοναύτης Μιχαήλ Τιούριν συνομίλησε στην Ροσσίσκαγια Γκαζέτα... 

Η Ολυμπιακή δάδα υψώθηκε στον αέρα στις 7-11-2013, στις 08.14 το πρωί. Το πλήρωμα του διαστημοπλοίου, στο οποίο βρισκόταν ο πυρσός, αποτελούταν από τον ρώσο κοσμοναύτη Μιχαήλ Τιούριν, τον Αμερικανό Rick Mastracchio και τον Ιάπωνα Koichi Wakata. Το σκάφος διαθέτει τις δικές του χαρακτηριστικές Ολυμπιακές ιδιαιτερότητες. Ο πύραυλος φορέας και το ίδιο το διαστημόπλοιο είναι διακοσμημένα με τα σύμβολα των Ολυμπιακών αγώνων. Έξι ώρες μετά την εκτόξευση, ο Μιχαήλ Τιούριν εκτέλεσε την τιμητική αποστολή, παραδίδοντας τον Ολυμπιακό πυρσό στον Διαστημικό Σταθμό.
Από τα χέρια του Τιούριν τον παρέλαβαν οι ρώσοι κοσμοναύτες, Ολέγκ Κοτόφ και Σεργκέι Ριαζάνσκι. Στον ISS, ο πυρσός θα περνούσε από όλα τα τμήματα του Σταθμού και στην επίσημη αυτή διαδικασία επρόκειτο να συμμετάσχουν όλα τα μέση του ISS. Υπάρχει ωστόσο και ένα «αλλά». Ο πυρσός δεν θα ανάψει, διότι τα μέτρα ασφαλείας στο Διάστημα τηρούνται χωρίς καμία απολύτως εκτροπή.
Ροσσίσκαγια Γκαζέτα: Μιχαήλ, για σας αυτή θα είναι ήδη η τρίτη πτήση;
Μιχαήλ Τιούριν: Συμμετείχα προηγουμένως σε δύο αποστολές στον ISS. Συνολικά, έχω παραμείνει στο Διάστημα περίπου ένα χρόνο. Πέντε φορές έχω βγει στο ανοιχτό Διάστημα και τη μια φορά μάλιστα έπαιξα και γκολφ. Χτύπησα με ένα ραβδί του γκολφ το μπαλάκι.
ΕΡ: Λάβατε εκπαίδευση μηχανικού. Πως προέκυψε να γίνετε τελικά κοσμοναύτης;
ΑΠ: Ναι, αποφοίτησα από τη Σχολή Τεχνικών Αεροσκαφών της Μόσχας, εργάστηκα στην Κοινοπραξία Διαστημικών Πυραύλων «Energy». Κάθε μηχανικός όμως ενδιαφέρεται να δει τα αποτελέσματα της δουλειάς του. Κάποια στιγμή μου πρότειναν: «Δεν θέλεις να δοκιμάσεις να περάσεις την επιλογή για την ομάδα των κοσμοναυτών;». Εγώ εξεπλάγην: «Και γιατί να μη θέλω;». Με κατέταξαν στην ομάδα κοσμοναυτών το 1994. Ύστερα από τρία χρόνια εντάχθηκα σε πλήρωμα, και το 2001 έκανα την πρώτη μου πτήση στο Διάστημα.

Η ομορφιά της γής από ψηλά
ΕΡ: Τι είναι αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο στο Διάστημα;
ΑΠ: Το πόσο όμορφη είναι η Γη μας. Ήθελα όλο τον ελεύθερο χρόνο να τον περνώ δίπλα από το φινιστρίνι. Τι χρώματα! Είναι αδύνατο να χορτάσεις αυτό το θέαμα.
ΕΡ: Παίρνετε μαζί σας φωτογραφική μηχανή;
ΑΠ: Φυσικά. Έχουμε στο σκάφος υψηλής ποιότητας φωτογραφικές μηχανές, βιντεοκάμερες και φακούς. Στον Κεντρικό Οίκο του Καλλιτέχνη στη Μόσχα έκανα την προσωπική μου έκθεση Φωτογραφίας με την ονομασία «Η Γη: Η όψη της από ψηλά».
ΕΡ: Είναι αλήθεια ότι από το Διάστημα μπορεί κανείς να δει τη σελίδα μιας εφημερίδας, την οποία διαβάζει για παράδειγμα κάποιος άνθρωπος; 

ΑΠ: Όχι φυσικά. Είναι αμφίβολο αν θα φτάσουμε κάποτε να βλέπουμε και μια εφημερίδα. Τουλάχιστον, από τον ISS.
ΕΡ: Πως οι κοσμοναύτες διατηρούν στις συνθήκες έλλειψης βαρύτητας τον μυϊκό τόνο τους;
ΑΠ: Στον ISS υπάρχουν διάφορα όργανα γυμναστικής. Οι καθημερινές ασκήσεις διαρκούν τουλάχιστον 2-3 ώρες.
ΕΡ: Πόση ώρα κάνει να φτάσει ένα σήμα επικοινωνίας από τη Γη στον Σταθμό;
ΑΠ: Με καθυστέρηση μισού δευτερολέπτου. Σχεδόν όσο και στην ΙΡ τηλεφωνία. Αλλά αυτό δεν σχετίζεται με τη μεγάλη απόσταση.

Ονειρο το ντούς
ΕΡ: Μπορείτε να κάνετε ντους όταν βρίσκεστε σε τροχιά;
ΑΠ: Αυτό αποκλείεται. Προκειμένου να φρεσκάρουμε το σώμα μας, χρησιμοποιούμε υγρά μαντιλάκια και πετσέτες. Το όνειρο όμως ενός αληθινού ντους μας οδηγεί στο να πειραματιζόμαστε με διάφορους τρόπους.
ΕΡ: Και μια πολυσυζητημένη ερώτηση: Στο χρόνο που έχετε περάσει στο Διάστημα, είδατε ποτέ κανένα ανεξήγητο φαινόμενο;
ΑΠ: UFO; Ποτέ. Να συμπληρώσω επίσης, ότι δεν γνωρίζω ούτε έναν άνθρωπο που να είπε: Ναι, έχω δει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου