Μάλιστα, τώρα που ήρθε το καλοκαίρι,  πανταχού παρόν, σε κάθε γωνιά του δρόμου βρίσκεται το κίτρινο και κόκκινο μεταλλικό κουτάκι, που σβήνει τη δίψα όλη την ημέρα. Σήμερα, το Κβας παράγεται και πωλείται από μεγάλες εταιρείες, εμφιαλώνεται  σε πλαστικά μπουκάλια και  υπάρχει στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όλο τον χρόνο. Επιχείρηση εκατομμυρίων δολαρίων,  στην οποία συμμετέχουν ακόμη και άνθρωποι της Κόκα Κόλα και της Πέπσι.
Αυτή η εξέλιξη θεωρήθηκε από πολλούς Ρώσους ως μια ελαφρά  αλλοίωση εμπορικού χαρακτήρα,  του εθνικού μας θησαυρού. Ωστόσο, όλοι συμφωνούν ότι το Κβας είναι γευστικά πολύ ανώτερο από τα ξένα αναψυκτικά. Φυσικά, το καλύτερο Κβας είναι το σπιτικό,  που παρασκευάζεται με αγνά υλικά, ενώ  το κορυφαίο,  το ασυναγώνιστο Κβας, το βρίσκεις  μόνο σε Ορθόδοξες  Μοναστηριακές κοινότητες.
Είναι αρκετά ελαφρύ, ώστε να το πίνουν και  τα παιδιά, και σίγουρα πολύ πιο υγιεινό από τα αναψυκτικά και τους γλυκούς χυμούς. Είναι επίσης και ένας εξαιρετικός τρόπος για να χρησιμοποιήσει κανείς το μπαγιάτικο ψωμί. 
Έτσι λοιπόν, δώστε μια ευκαιρία στο Κβας και δοκιμάστε μόνοι σας… Μπορεί να σας κατακτήσει! Παίξτε ελεύθερα με τα υλικά σας μέχρι να του δώσετε  μια απολαυστική γεύση. Εγώ, προσθέτοντας λίγο τζίντζερ και  φλούδα λεμονιού  έβαλα στο Κβάς μου την δική μου γευστική  υπογραφή. Πειραματιστείτε για να βρείτε τη δική σας!
Πως φτιάχνεται
Τα μέσα
Μια υφασμάτινη  σακούλα που σουρώνουν το τυρί  ή μια καθαρή πετσέτα πιάτων.
Μπουκάλια με επανασφραγιζόμενο πλαστικό πώμα.
Υλικά
4 λίτρα βραστό νερό και 45 ml ζεστό νερό.
1  πρέζα φρέσκο τζίντζερ, καθαρισμένο και κομμένο σε  πολύ λεπτές ροδέλες
15 ml φρέσκο ξύσμα λεμονιού
50 γραμμάρια σταφίδες
125 ml ζάχαρη
750 γραμμάρια ξηρό ή μπαγιάτικο ψωμί σικάλεως ή μαύρο ψωμί, κομμένο σε μικρά κομμάτια ή θρυμματισμένο. Το ρώσικο  "borodinsky"  κάνει την καλύτερη γεύση.
1 πακέτο ξηρή μαγιά (7 γραμμάρια)
Οδηγίες παρασκευής
1. Βράστε το νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα με το καπάκι της  καλά σφραγισμένο.
2. Τοποθετήστε τα κομμάτια ψωμιού σε ένα ταψί και ψήστε για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς C, μέχρι να ξεραθεί καλά. Αν το ψωμί είναι ήδη μπαγιάτικο, τότε ψήνουμε για 15 λεπτά.
3. Όταν βράσει το νερό, βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέστε το ψωμί, ανακατέψτε λίγο για  γίνει ένας πηχτός χυλός. Καλύψτε το μείγμα καλά και αφήστε το στην άκρη για περίπου 5 ώρες.
4. Πάρτε ένα σουρωτήρι, βάλτε του μέσα την σακούλα του τυριού ή την πετσέτα των πιάτων και τοποθετήστε  το πάνω από ένα καθαρό μεγάλο μπολ ή μια κατσαρόλα. Σουρώστε το μείγμα νερού και ψωμιού χρησιμοποιώντας  την πίσω μεριά μιας ξύλινης κουτάλας  για να πιέζετε τα ψίχουλα ώστε να βγει η γεύση του ψωμιού. Πετάξτε τα υπολείμματα του ψωμιού, που έχουν μείνει στην πετσέτα.
5. Διαλύστε τη μαγιά στο ζεστό νερό και αφήστε την στην άκρη για 2 λεπτά να γίνει.
6. Κατόπιν προσθέτουμε στο σουρωμένο υγρό τη διαλυμένη μαγιά, τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και το τζίντζερ, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε όλη τη νύχτα (8-12 ώρες).
7. Την άλλη μέρα, περνάμε  το υγρό μέσα από κόσκινο, πετάμε το τζίντζερ και τις φλούδες λεμονιού και  το χύνουμε μέσα στα μπουκάλια, προσέχοντας να μην τα γεμίσουμε μέχρι επάνω, ώστε να μείνει  χώρος, για να συνεχιστεί η ζύμωση. Προσθέστε  μια χούφτα σταφίδες στο κάθε μπουκάλι, μετά κλείστε ή σφραγίστε τα μπουκάλια και αφήστε τα για 2- ώρες. Τοποθετήστε τα στο ψυγείο για 2-3 μέρες προτού τα σερβίρετε. 
Στην υγειά σας!
Πηγή: Lori / Legion Media
 http://rbth.gr/articles/2012/07/01/kba_to_ethniko_poto_ti_rosia_15535.html