Σεργκέι Λαβρόφ: «Χρειάζεται πολιτική βούληση για να υπάρξει συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν»


Χωρίς συμφωνία έληξε χθες στη Γενεύη,  η πρώτη μέρα των συνομιλιών ανάμεσα στο Ιράν και στην ομάδα των 5+1 χωρών για το πυρηνικό πρόγραμμα της ΤεχεράνηςΟι δύο πλευρές επικεντρώθηκαν σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης αλλά και στις προσπάθειας να κατευνάσουν  τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν,..

 ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας  Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε τόσο από τους διεθνείς ηγέτες όσο και από την Τεχεράνη να επιδείξουν την «μέγιστη πολιτική βούληση» για την εξεύρεση λύσης στη διεθνή αντιπαράθεση για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. 
Ο Λαβρόφ βρίσκεται από χθες στη Γενεύη για διαβουλεύσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ, της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς και της Κίνας Γουάνγκ Γι. Στην διάσκεψη συμμετέχει και ο  επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, καθώς και η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε Κάθριν Αστον .
Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Τζαβάντ Ζαρίφ αποκάλυψε σήμερα ότι υπάρχουν «διαφορές απόψεων» ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και είπε ότι αν δεν επιτευχθεί απόψε συμφωνία, οι συνομιλίες θα επαναληφθούν σε επτά με δέκα ημέρες.

Οι χώρες της Δύσης έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει την Τεχεράνη πως χρησιμοποιεί το πυρηνικό πρόγραμμα για να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, ισχυρισμό τον οποίο το Ιράν αρνείται κατηγορηματικά, τονίζοντας πως η χώρα χρειάζεται την πυρηνική τεχνολογία για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αν και έχει διαθέτει μερικά από τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο.
Με σημερινή δήλωσή του στο πρακτορείο ειδήσεων ISNA ο Πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί  τονίζει πως το δικαίωμα της χώρας του στον εμπλουτισμό ουρανίου αποτελεί «κόκκινη γραμμή», την οποία δεν θα υπερβεί.


Πηγή: RIA Novosti

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου