Κινεζικοί πόλεμοι για το ρωσικό κβας

Κινεζικοί πόλεμοι για το ρωσικό κβας

Στην Κίνα αυξάνεται ταχύτατα η δημοτικότητα του ρωσικού κβας και οι μεγάλοι Κινέζοι παραγωγοί του μάχονται για τα μερίδια στην αγορά αυτού του αναψυκτικού. Τους λόγους αυτής της δημοτικότητας του κβας και τα πλεονεκτήματά του σε σχέση με άλλα μη αλκοολούχα ποτά εξήγησαν στη «Φωνή της Ρωσίας» οι ειδικοί. Το παραδοσιακό ρωσικό κβας εμφανίστηκε στην Κίνα...

 περισσότερο από εκατό χρόνια πριν. Από το 1900 ακόμη στην πόλη Χαρμπίν οργάνωσε την παραγωγή του ο Ρώσος έμπορος Ιβάν Τσούριν, την εποχή εκείνη ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρους στην Άπω Ανατολή. 

Ωστόσο η δημοτικότητα του ρωσικού κβας δεν ξεπερνούσε τα όρια των βορειοανατολικών επαρχιών της Κίνας. Όλα άλλαξαν πριν από τέσσερα χρόνια, όταν η κινεζική εταιρεία Quillin Food αύξησε την παραγωγή του προϊόντος στους είκοσι χιλιάδες τόνους ετησίως. Όπως επεσήμανε ο υποδιευθυντής παραγωγής της εταιρείας «Ρούσκι Κβας» στο Βόλγογκραντ Εντουάρντ Αβετισιάν, η αύξηση της δημοτικότητας του ποτού στην Κίνα μπορεί να οφείλεται στις ωφέλιμες ιδιότητές του: 

Οι Κινέζοι είναι προοδευτικός λαός, ο οποίος προσπαθεί να απορροφήσει από την παγκόσμια πρακτικά ό,τι το καλύτερο. Εάν αγάπησαν τόσο πολύ το κβας και άρχισε να έχει εκεί τόσο μεγάλη ζήτηση, αυτό δεν συμβαίνει έτσι απλά. Το κβας είναι ένα πολύ καλό, ωφέλιμο ποτό. Έτσι μπορεί να εξηγηθεί η αυξανόμενη δημοτικότητα αυτού του εθνικού μας ποτού στην Κίνα. Κατά τη διάρκεια αιώνων στη Ρωσία το ποτό αυτό εθεωρείτο όχι τόσο αναψυκτικό, όσο θεραπευτικό, ικανό να αποκαθιστά τις δυνάμεις. 


Όπως θεωρεί ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας «Ντεκά» Αντρέι Μάνσκι, η ύπαρξη στη σύνθεση του κβας ωφέλιμων ιχνοστοιχείων του προσδίδει αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα δημοφιλή στον κόσμο μη αλκοολούχα ποτά: Το κβας είναι ένα φυσικό ποτό και βασίζεται σε φυσική πρώτη ύλη, ενώ στην πλειονότητα των άλλων ποτών βάση μπορεί να είναι ένα σιρόπι, συχνότερα σακχαρούχο, καθώς και τεχνητά αρώματα. Είναι αναμφίβολο ότι το κβας είναι ωφέλιμο διότι στη σύνθεσή του υπάρχουν φυσικοί σπόροι κριθαριού και βρώμης, οι οποίοι είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες και αμινοξέα και στη διαδικασία της παραγωγής μετατρέπονται σε ποτό.

 Την ίδια στιγμή στην κινεζική αγορά αναπτύσσεται μια σοβαρή μάχη για την παραγωγή του κβας. Η κινεζική εταιρεία Wahaha αποφάσισε να περιορίσει τις θέσεις της εταιρείας Quillin Food, του παλαιότερου παραγωγού του ποτού αυτού στη ΛΔ Κίνας. Αυτός ο διατροφικός γίγαντας πριν από ένα εξάμηνο εισήγαγε στην κινεζική αγορά ένα δικό της κβας από σιτηρά και ήδη περί τα τέλη του 2013 σχεδιάζει να πουλήσει ένα δισεκατομμύριο μποτίλιες. 

Εν τω μεταξύ οι πρώτες παρτίδες της παραγωγής του προκάλεσαν στους Κινέζους καταναλωτές αμφιλεγόμενες εντυπώσεις, ενώ οι κάτοικοι του Χαρμπίν χαρακτήρισαν κυριολεκτώντας το κβας παραγωγής της Wahaha ως «απομίμηση».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου