PyliZois · Οι προτεραιότητες της Μόσχας στην Ευρώπη

 Οι προτεραιότητες της Μόσχας στην Ευρώπη

Η μεταρρύθμιση του ΟΑΣΕ, η κατάργηση της βίζας ανάμεσα σε ΕΕ και Ρωσία, καθώς και η διευθέτηση του Κυπριακού και του Κοσόβου, είναι ορισμένες από τις προτεραιότητας της Μόσχας, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Αλεξέι Μεσκόφ. Σχετικά με το Κυπριακό, ο υφυπουργός, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti, τόνισε ότι 
οποιεσδήποτε προσπάθειες άσκησης πίεσης προς τις δυο πλευρές θα είναι αντιπαραγωγικές, διότι - σύμφωνα με τον ίδιο- «η επίλυση του προβλήματος θα πρέπει να βασίζεται σε μια συμφωνία η οποία θα είναι απόρροια της κοινής θέλησης των μετεχόντων στις διαπραγματεύσεις».

Ο κ. Μεσκόφ έκανε ξεχωριστή αναφορά στις θέσεις της Ρωσίας όσον αφορά το θέμα του Κοσόβου και το Κυπριακό. Όπως δήλωσε, η ρωσική πλευρά θα εγκρίνει οποιαδήποτε λύση στο θέμα του Κοσόβου, εφόσον αυτή βρει σύμφωνες και τις δυο πλευρές (Σέρβους και Κοσσοβάρους). Όπως δήλωσε, για τη σερβική ηγεσία είναι μη αποδεκτή η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, και εναπόκειται στο ίδιο το Βελιγράδι να αποφασίσει ποια θα είναι η μορφή των μελλοντικών σχέσεών του με την Πρίστινα. Η Ρωσία -συμπλήρωσε- θα δεχθεί οποιαδήποτε απόφαση η οποία θα είναι κοινή και από τις δυο πλευρές.
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα για την ευρωπαϊκή πολιτική της Ρωσίας, είναι η κατάργηση των θεωρήσεων με την ΕΕ. 
Ο υφυπουργός τόνισε ότι η στιγμή της αλήθειας βρίσκεται πολύ κοντά και επίκειται μια σοβαρή εξέταση των αληθινών προθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως ανέφερε, η Μόσχα καλεί τους εταίρους της στην ΕΕ να εργαστούν πάνω στο θέμα της κατάργησης των θεωρήσεων ήδη από τις αρχές του 2014 και στην επόμενη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-ΕΕ τον ερχόμενο Δεκέμβριο να υπάρξει η δυνατότητα καθορισμού των μελλοντικών βημάτων για την κατάργηση του καθεστώτος θεωρήσεων μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ όσον αφορά τα ταξίδια βραχείας διάρκειας
Ταυτόχρονα, τόνισε, στα πλαίσια της διαδικασίας μεταρρύθμισης, ο βασικός σκοπός σήμερα είναι η επανεξέταση της δραστηριότητας του Οργανισμού για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη ΟΑΣΕ και η επεξεργασία μιας νέας στρατηγικής θεώρησης των κοινών στόχων της εδραίωσης της ασφάλειας και ανάπτυξης της συνεργασίας. 
Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ρωσία υποστήριξε αυτή την πρωτοβουλία καθώς θεωρεί ότι ο ΟΑΣΕ πραγματικά χρειάζεται μεταρρύθμιση και επανεξέταση των στόχων και των μεθόδων λειτουργίας του. Όπως ανέφερε, η διαδικασία «Ελσίνκι συν 40», που ονομάστηκε έτσι χάριν της επικείμενης επετείου του Οργανισμού, προσφέρει στον ΟΑΣΕ νέες ευκαιρίες για την ενίσχυση του ρόλου του στα διεθνή θέματα, όπως και για την ενίσχυση του κύρους του.
Ο ρώσος διπλωμάτης επεσήμανε ότι πρωταρχική σημασία έχει ο εξορθολογισμός της διαδικασίας παρακολούθησης των εκλογών, η οποία θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλα τα κράτη μέλη του Οργανισμού με τους ίδιους κανόνες. Στο συγκεκριμένο θέμα η ρωσική πλευρά -σύμφωνα με τον υφυπουργό- εκφράζει την πεποίθηση ότι: 1.Οι παρατηρητές πρέπει να είναι παρόντες σε όλες ανεξαιρέτως της χώρες του ΟΑΣΕ, δεύτερον, υπό τους ίδιους όρους. 2.Στη βάση ενιαίων συμφωνηθέντων κανόνων που θα έχουν εγκριθεί από τα κράτη. Ωστόσο, η παρακολούθηση διενεργείται κυρίως στις χώρες που βρίσκονται «ανατολικότερα της Βιέννης», προσθέτει ο κ. Μεσκόφ, προσθέτοντας, ότι στην περίπτωση του Αζερμπαϊτζάν και του Τατζικιστάν για παράδειγμα, οι αποστολές των παρατηρητών ήταν πλήρους σύνθεσης περιλαμβάνοντας εκατοντάδες άτομα. Αντίθετα, τις κοινοβουλευτικές εκλογές της 22ης Σεπτεμβρίου στη Γερμανία, παρακολούθησαν ύστερα από σύσταση του Οργανισμού μόνο δυο ειδικοί.



Πηγή: RIA Novosti, http://rbth.gr/international/2013/11/01/oi_proteraiotite_ti_mosxa_stin_eyropi_26147.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου